Penyejuk Jiwa

Wednesday, 29 December 2010

islamic children song

Salamualaik..

sobaulkhair... alhamdulillah segalanye baik hari ini, terima apa yg berlaku dgn redha dn yakin ad hikmah di sebaliknye... disini ad berita gembira dn brita buruk... berita gembira nye adlah: Malaysia meng Piala Suzuki lwn Indon... yeeeaayyy!!! disebab kn itu esok cuti wawawawaaaaaaaa.... brita bruknye... esok juga ana blik kampus huhuuuuhuuuuu... ini macam byk susahla.... jadi topik hari ni... ana nk share bebrapa islamic kids nasyeed kt sni... best tau dgr... menyentuh kalbu, menusuk jiwa klu dgr... tp ap yg menarik ialah lagu2 kanak2 versi org puteh cthnye 'twinkle star' and 'row ur boat' tlah ditukar ke btk nasyid dn memperingati tuhan... maka dgrkanla ~~


video


video


video


muhasabah diri : bila hati b'juang krn allah,
dugaan itu tmpt b'singgah,
keperitan ditelan sbg juadah,
kejayaan dianggap mimpi yg indah,
smg allah beri kekuatan utk meneruskan p'juanganmu~

wassalam..

Monday, 27 December 2010

Gunakn Mase Cuti Sekolah dgn Sebaiknye

salamualaik..

lama rasenye x menjengah blog ni... hhehee kuatnye perasan... dan baru2 ni pun ana perasan bhawa... bulan ni [disember] merupakn bulan yg plg byk ana mghasilkan entri.. waaahhh!!! kenape yer?? faktor utama adlah bekalan internet yg laju.. hahhahahaa.. maklumla dok ofis ngadap komputer je, so bykla 2 dlm 1, 3 dlm 1, 4 dlm 1, 5 dlm 1 dn seterusnye :-)


suke!!! gembira!!! holiday!!! yeayyy!!!
kegembiraan tak terkata... maklumla bru je hbs holiday... hihiii... x jauhpun kami sekeluarga berjalan2 di Melaka... tu yg lame x jenguk blog ni, minggu lepas sibok dgn keje2 sbb minggu ni ad audit, then nk siapkn keje b4 wekend so kelam kabut la siapkn keje.. hehhehee pastu weken kami holiday.... berikut adlah tentatif xtvt holiday:


MISNAN FAMILY HOLIDAY

SAMUDERA BIDARA RESORT

Plan Aktiviti:

Jumaat, 24/12/2010

== Afiq blik dari matrix

== Kak ngah dan adik tolong umi kemas rumah, masak untuk bekalan jalan2

== Hilmi dan ana tolong kak ngah, jgn jadi pemalas mcm biawak


Sabtu, 25/12/2010

6.30 am : Bangun pagi, solat subuh berjemaah, hilmi bilal, abg bagi tazkirah subuh

7.00 am : Persiapan terakhir sebelum berjalan, hilmi dan adik jgn berkubang dlm bilik air lama sgt

8.30 am : Perjalanan menuju ke Melaka

10.00 am: Di jangka sampai di Tesco Baru, umi nak shopping sakan

12.30 pm : Check in di Samudera Bidara Resort, lunch di bilik umi, makan bekalan yg di bawa, berjimatla

1.30 pm: Solat Zohor berjemaah (bergantung kpd situasi, jika bilik kecik, solat sendirian berhad ok!)

2.00 pm : Aktiviti riadah di swimming pool untuk anak2, org dewasa bleh tido, kakak jd pengawas..

4.30 pm : Blik bersihkn diri, bersiap solat asar, jgn ponteng solat

5.00 pm : Berjalan2 di Tg Bidara (target balai cerap Khawarizmi) naik EXORA baru (klu abuya rajin la)

7.30 pm : Solat maghrib dn persiapan diri, kak ngah jgn malas mandi

8.00 pm : berehat sebentar dn solat Isyak

8.30 pm : DINNER TIME!! kat luar, makan2 kt tepi pantai, tpt blum di ketahui, nti kita survey

10.00 pm : Dok dlm bilik diam2… aktiviti seterusnya “Sleeping Beauty”


Ahad, 26/12/2010

6.30 am : Ohaiyoookkk!!! Bangun dan solat subuh, imam mahdi (hilmi) bg tazkirah..

7.00 am : Breakfast kat resort (sbb skali package bayar), makan sepuas hati k..

8.00 am : Persiapan diri dan aktiviti riadah di tepi pantai, kakak incharge

10.30 am : Kemas2 sbb nk check out

11.30 am : Bye2 Samudera Bidara Resort

12.30 pm : On the way ke Bandar Hilir, lunch dn solat zohor di sana

2.00 pm : Round2 tengok Melaka (target naik Menara Taming Sari)

4.00 pm : pulang menuju ke muar

5.30 pm : Holiday TAMAT


PERINGATAN!!

i) Solat pada waktunye, stp aktiviti di mulakan dengan basmallah dan doa

ii) Ingat holiday ini adalah salah satu dari cara kita mensyukuri nikmat Allah, oleh itu jgn lupa diri, lupa dunia, lupa akhirat… nanti kena ketuk dgn kakak

iii) Taat perintah umi dan abuya, jgn jadi anak derhaka, ingat syurga di bawah tapak kaki ibu

iv) Saling tolong-menolong, jgn pentingkan diri sendiri, nanti kakak sepak kang

v) Sebarang masalah bleh rujuk kepada kakak (yg cun melecun tu), klu masalah wang minta kt abuya ok… klu lapar, rumput tu berlambak, bleh makan

vi) Yg paling penting kita sume gembira hahhahaaaaaa

vii) Sebarang cadangan dn nasihat sgt2 dialu-alukn


Aktiviti riadah di swimming pool:

1) Mandi sakan sampai badan kecut seribu

2) Bola berapi

3) Pool golf

4) Renang drift

5) Shuttle pool cock


Aktiviti riadah di pantai:

1) Mandi-manda sampai badan bau masin

2) Bola tampar pantai

3) Sweet hunt

4) Arkitek pasir

5) Mayat pantai

6) Gunung berapi

7) Melawan tsunami

8) Fast runner

9) Galah panjang

10) Bola beracun


ap macam?? gempak x xtvt? hihiii.. 1st time ana handle xtvt keluarga, dr a smpi z ana uruskan.. hihiiii best sbb sume org bri kerjasama tp yg plg best abuyala... sbb dia sponsor duit, minta je 100 kasi, minta 200 pun kasi... waahhh bukan main abuya baik hati, unbelievable!! resort?? ok.. no prob cume biasala klu plan saat akhir sume hotel ke chalet ke pnuh.. nsb baik resort ni x pnuh, walaupun family room fully book tp room biasa still ad kosong.. di sebabkn kitaorg rmi, tempahla 3 blik, so 500 melayang stu malam.. waaawaaaaa..

sebenarnye, byk lg hotel yg kosong, tp ana nk hotel tu ad swimmg pool yg x pki bikini and tepi pntai... hahhaha cari2 nsb baik jmpa resort yg ad kriteria ini.... tp hampeh, walaupun resort ni tpi pntai, tp pantainye berbatu-bata.... so, klu nk mndi laut kena jln skit utk mndi kat kwsn pantai pasir... ok, brgsape yg rindu nk tgk muke ana mase holiday ni, bleh la tgk kt FB yer :-)



pengalaman yg dpt dikongsi sepnjg holiday ni.... hhrrmmmm... pg tu kami singgah di banda hilir dulu b4 g tesco... so jln2 la kt A Famosa tu, dn spt yg sedia mklum kt situ byk beca and diorg pasang lagu mcm2 la nk trik pelanggan, bile je diorg ni [penarik beca] nmpak kamiorg [yg pki tdg labuh berkopiah] trus diorg tuka lagu dangdut tu ke lagu maher zain.. waahhh, terbahak2 umi ketawa... tp maaf la pk cik, kami x berminat nk naik beca... umi kata baik exercise jln kaki, nti bdn sihat... lagi stu, kat A Famosa ni byk bgunan bersejarah, tp klu nk msuk kena byr [muzium setem pun kena byr, ad ap je dlm tu] tp, memandgkan hr tu adlah public holiday, so sume tpt free.. hiiihhiii ap lagi, sume bgunan kitaorg masuk, smpi muzium setem, yg x de ap2 yg menarik dlm tu pun umi kerah kitaorg masuk... akhirnya kami sume terdampar kepenatan dlm van...


ad lg stu tpt kt Melaka yg sume org x leh miss, iaitu Menara Taming Sari [as shown above], ana dan adik2 yg lain beria-ria gembira nk naik pastu abuya leh ckp: "x yah naik la, sorg je 10 ringgit, 8 org 80 ringgit, pastu tgk pemandangan sekitar Melaka je pun dlm 8 minit, baik dok hotel tingkat 20 pun nampak gak pemndgan Melaka"... ok kami diam aje... surrender... tp ap2 pun sepanjg xtvt di sana kami ad guru sejarah sampingan aka kak ngah.. stp tpt yg kami pegi ad je cite dia... ntah ye ntah tidak budak tu cite...

pengajaran: kpd ibu bapa, spend la mase anda bersama ank2 utk wat xtvt dn beriadah... kerana itula hubgan kekluargaan akn brtambah erat.. dn dr situ juga la dpt lihat wajah sebenar kanak2 yg lupa akhirat akibat gila duniawi....


Ku musafir ke pelusuk dunia
Memerhatikan gelagat manusia
Ada yang gembira hingga terlupa
Ada yang berduka tetapi gembira
Terasa lelah menempuh jalanan beronak duri
Kekadang sesat tanpa haluan
Sehingga punca hilang di mata
Kuturutkan jua hati yang buta
Kupasrahkan padaMu Tuhan
Segala yang akan berlaku
Kerana Engkaulah menentu segala
Menciptakan dunia penuh pancaroba
Tak terdaya rasanya kaki melangkah
Kau pimpinlah langkahku Tuhan
Agar tidakku kesesatan dari jalan SyurgaMu yang diidamkan

~petikan
DeHearty : kembara hidup~

wassalam


Tuesday, 21 December 2010

berdebar2 dn nervous

salamualaik

salam diberi sebagai pembuka kata tatkala jari-jemari menyentuh papan kekunci komputer, mengerah otak memikirkan ap yg ingin dikongsi pada entri kali ini, terlalu banyak cerita yg ingin dikongsi... pada asalnye ana wat blog ini sebagai peringatan utk diri sendiri aka diari la konon2 nye... tp memandgkan da ad follower, so kate2 tu x leh la pedas sgt, x leh nk kutuk org lain tambahan lagi ad "sensei" yg jd follower.. huhuuuu seramnye...


ok.. stop cite pasal blog ana da stat popular.. jgn perasan jgn riak nti gelap hati... tuka cite, disebabkn da lame menyepikan diri, maklumlah da jadi kuli batak utk abuya... wat keje kt ofis dia... ooppsss, bukan kuli batak, sbb dpt gaji so namenye jd pembantu la hihiiiii... so da sebulan la ana jd pembantu abuya kat ofis, lepas jd bibik, jd s/u lak kat ofis.. huhuuuu tiada cuti bagiku... oopppsss, jgn mengeluh.. itu tanda2 org yg x brsyukur dgn nikmat Allah... amik dari sudut positif.. ini adalah salah stu utk timba pengalaman di alam kerja.... YYEEEESSSS!!!

spt yg dijanjikn dlm entri yg lepas, ana akn brcerita tentang ana ditinggalkn sorg2 oleh famili, dan ana merempat kt umah org lain... huhuuuu... alkisah berbunyi, pada suatu hari... tlah dikabarkan oleh abuya kpd ku bhawa beliau mempunyai tugasan di luar daerah.. di mana?? di Melaka [mcmla jauh sgt, stu jam je dr umah]... dgn tidak semena-mena umi begitu gembira sekali, beliau berkata sebagai seorg istri yg setia dn berkaliber, suda menjadi t/jwb seorg istri utk berada di sisi suaminye dlm keadaan susah ataupun seng [ok, ayt poyo]... malah adik2 ku sekalian mengikuti ayahanda yg tercinta pergi ke Melaka....mereka bermalam di sebuah hotel yg byk bintangnye... maka tinggal ana keseorangan di sini, ana tdk dpt cuti krn ana bekerja, so di sebabkan tiada org yg akn hanta ana ke ofis dn ana juga tdk pandi memandu.. maka ana tlah menumpang umah kwn seofis ana.. huhuuuu.. ok part yg paling menyampah apabila mereka blik dr Melaka dgn penuh plastik2 nagoya, tesco, mydin dn mcm2 lagi... malahan gamba2 mrk mandi swimng pool, sauna n gym ketika di hotel trsebut tlah menyiat2 jantung ana...


bye2.. sayonara... the end of the life...
x pe.. tink +ve, ad hikmah di sebalik sume ni.. mgkin Allah nk lindungi ana dr melakukan perkar2 lagho dn membazir spt shopping sakan dan holiday sana sini...
tutup cite ok... kali ni nk cite pasal drama lak... drama jepun yg ana da tgk n ana kasi 4 setgah bintang yyeeaaaaa... tajuk nye bloody monday.. best, sgt thrill, suspen... and romance dia pun kurg skit.. hihhiiii sori la, sape2 yg minat cite jiwang sgt2 tidak direkemenkn cite ni... byk nilai2 murni yg di tonjolkan... persahabatan, kekeluargaan, pengorbanan, kepercayaan, cintakan tnh air.. waahh patriotik tau


lelaki dlm gamba kt ats ni merupakan watak utama.. beliau seorg student tp beliau seorg genius tau... dn juga HACKER... hahhaaa jgn risau dia ni hacker yg baik, menolong negra dr ancaman terrorist.. nsb baik terrorist dia bukan org islam... sbb tu tgk hhiihiii.. and agk taouchg gak la sbb mase kt season 2, sorg2 mati huuu... tp ap2 pun hapi ending, tp rasenye mcm ad kesinambungan je.. sbb org jhat nye x mati lagi, tp x tau la klu dia tu btul2 da insaf...

sebelum mengakhiri entri kali ni... ana nk ucp kn selamat maju jaya kepada sume umat manusia yg menetap di ats muka bumi ini...

muhasabah diri : Dosa Terbesar adalah Ketakutan, Rekreasi Terbaik adalah Bekerja, Musibah Terbesar adalah Keputusan, Keberanian adalah Sebuah Kesabaran, Guru Terbaik adalah Pengalaman, Misteri Terbesar adalah Kematian, modal terbesar adalah Kemandirian”
Ali Bin Abi Thalib


wassalam...

Wednesday, 15 December 2010

: : Hiba dan Menghibakan : :

salamualaik...

tlah ku cuba merentasi dunia fatamorgana ini, penuh tipu daya malah melalaikan, terkapai-kapai mencari secebis suluhan sinar dalam mengenal erti perjuangan kehidupan, adakah masih ada jalan untukku melayari bahtera ini?? hanya menanti jawapan dari yang Maha Esa disusuli dengan bekalan doa dan segunung usaha, ditemani sahabat2 setia di sisi... tersentak diri ku tatkala mengingati kehendak nafsu ku yg tlah ku turuti... bleh pulak ana makan kek slpas solat subuh pagi tadi, oh tidakkkkk!!!! ana nk puasa smpena 10 muharam ni...huhuuu wawwaawwaaaa


salah satu keberkatan yg tlah dijanjikan dlam bulan muharam ini, hari Asyura..Berpuasa pada bulan muharam pada dasarnya dijanjikan dengan pahala yang besar. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : “Puasa yang paling utama selepas Ramadhan ialah bulan Allah, Muharram dan solat yang paling utama selepas fardu ialah ialah solat malam”. (Riwayat Imam Muslim, Abu Daud, al-Tirmizi, Baihaqi, Ahmad)... dan ana dgn selamba badaknye tlah mengabaiknnye.. huhuuu.. x pe, jgn sedey sgt, wat peringatan utk thun depan... tp macam mane pula klu Izrail dtg jumpa ana sblum Asyura dtg tiba?? huhuuuu... byk kelebihan klu berpuasa pd 10 muharam, Berpuasa pada hari tersebut juga akan mendapat keampunan dosa setahun yang lalu sebagaimana hadis riwayat Abu Qatadah berkata bahawa Baginda saw ditanya tentang puasa ‘Asyura. Baginda menjawab : “Ia menghapuskan (dosa) setahun yang lepas”. (Riwayat Imam Muslim dan Imam al-Tirmizi) ...



ok tutup cerita pasal ana terlepas puasa pd hari asyura... dan kebiasaannye pd hari asyura masyrakat kita suka wat bubur Asyura, bleh dikatakn stp surau la nk wat pastu derma kat org sekeliling.. and ana bru tau bahawasanye bubur lambuk dn bubur asyura tu lain, ana ingt kn same je sbb kt tpt ana warne dia same je, kadg2 putih kdg2 coklat skit, tp ad member ana kt pantai timur ckp klu bubur asyura tu pekat skit, warne hitam... wowoow, ni yg teringin nk rase ni org klntan terengganu msak bubur asyura... hihiiii

cite pasal bubur lambuk aka bubur asyura ana teringat sejarah bahtera nabi Nuh yg terselamat dr banjir besar dan tersadai kat gunung Judi, atau nama sekarang gunung Ararat di turki (wallahualam kebenarannye) dan pada mase tu nabi Nuh tlah membuat bubur yg dicampur dgn daging, kacang, kismis dn mcm2 lagi dengan menggunakan bekalan terkahir yg ad, dn bubur itu dinamakn Asyura sbg tanda syukur kpd Allah yg tkah menyelamatkn mrk... oleh yg demikian, disebabkn konsep bubur asyura yg mencampurkan sgla bhan yg ad, maka adik ana tlah membuat bubur "asyura" itu.. dn ternyata adik ana memg hebat, beliau tlah mencampurkn segala saki baki yg ad di dalam peti sejuk itu ke dlm bubur, antaranye serbuk coklat masakan, hirisan kulit oren, kurma, segala jintan yg ad pun digunakn, sagu, jagung, biji2 pearl, sosej, nugget and paling menakjubkan beras yg digunakn terlalu sedikit dn air yg terlebih menyebabkn tiada rase nasi dlam bubur tersebut... wowoowowooo... kenangan yg plg tdk dpt di lupakan...


actualy rupe bubur tu bukanla mcm ni, tp ad la iras2 sdkit hiiihiii... stu lg xperience yg ana dpt pd hari asyura ni, ad la sorg membe ana ni, kitaorg panggil dia tembok, sbb dia tu muka tembok hahaha jahatnye.. alkisah brbunyi, bila time 10 muharram ni byk la masjid2 dn surau2 sedekahkn bubur lambuk pd masyrkt sekeliling, tp klu nk kenala dtg surau bukannye ad delivery order pun, dan si tembok ni tlah menggunakan kesempatan yg ad ini utk pergi stp masjid dn surau2 yg kasi bubur free ni utk mengutip atau istilah lain "menerima" sedekah ini.. jadi dlam hari tu beliau prnah dpt hampir 20 biji bubur lambuk... mak aiii, tamaknye...
pastu skrg ni ana x dgr lg cite bdk ni... da insaf kot amik hak org lain....

ok, da byk bebel je rasenye ni.. nti nxt entri ana bercerita mngenai ana ditinggalkan keluarga.. huuuhuuu jd ank terbuang sementara... wawawwawaaa
muhasabah hari ni : Allah SWT berfirman dalam surah al-Furqan ayat 63 yang bermaksud: “Hamba-hamba Tuhan yang Maha Penyayang (Ibadur-Rahman) itu iaitu orang yang berjalan di atas muka bumi dengan rendah hati dan apabila orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata yang mengandungi keselamatan.


wassalam..

Monday, 13 December 2010

sedih dan menyedihkan

salamualaik..

salam ceria dari diri ana... memulakan langkah hidup hari ini dengan semangat yg jitu lagi kental, menyucuk kalbu di jiwa melihat ciptaan Allah tatkala melangka keluar dari pintu rumah, sungguh kerdil diri ini jika dibandingkan dgn kehijauan alam semesta di hiasi dgn dengan deruan bayu di pagi hari.. sungguh mendamaikan jiwa, menenangkan fikiran, tetapi sayangnya, seribu kali sayang semua ini hanya la perasaan dlm masa 2 saat shj kerana perasaan mengantuk dn ingin tido membatasi segala-galanya.. hahahhaaaa


ok.. seperti yg tlah dijanji kn dlm entri yg lepas, ana akn bercerita tentg SHINee.. ap tu?? klu nk tau taip je kt google nti kuar la b-boy yg tgh hot skrg ni kt korea.. ana bab hiburan yg lagho ni tau la skit2 tp x la gila sgt mcm adk2 swk ku yg terkinja sana sini hahhaaa menari lagu2 top korean artis.. ok x leh kutuk diorg lebih2 sgt nti ana kena tembak dgn mrk, hihii... balik cite SHINee ni ad lagu yg popular tu name dia Ring Ding Dong, hahaa trima kaseh kpd SHINee krn wat lagu tu n bri ana inspire utk wat game base on dat dance, jd bila keluarga wat program wk2 holiday mrk akn panggil ana utk wat xtvt bagi memeriahkn suasana dn ana perlu mencipta game baru stp kali ad program.. n baru2 ni SHINee ad wat lagu baru, pd pertama kali ana dgr lagu tu bleh than sedap gak tpi bila ana tgk tajuk dia n lyric dia hampeh tol la.. ad ke name setan diorg letak... tajuk dia LUCIFER.. huhuuu



da la ana suke dgr lagu tu pastu da muncul da idea bru nk wat game.. tp lagu diorg seolah2 anggap love diorg tu ibarat LUCIFER... wawwwaaaaaaa... bye2 SHINee my b ths is da last we met... jadi demi menghiburkan hati yg duka lara ni ana pun layan la stu drama jepun ni... hihihiihiii best la, klaka n fun.. sesuai utk sume peringkat umo kihkihkih.. Nodame Cantabille mengisahkan tentang..... jeng jeng jeng, tengok la sendiri drama tu bru leh tau jln cite die, x suspen la klu da tau awl2 hiii

spt yg anda lihat dlm gamba di atas, drama ini mengisahkan tentang muzik, seorg pianist n sorg lagi conductor.. dan lihat la bagaimana mrk bleh cemerlang dn berjaya dgn sukses nya bermula dr bawah.. stu motivasi juga utk diri sendiri.. ok ana bagi 4 stgah bintang, yyeeaeaaa
jadi, demi mengakhiri entri kali ini... ana ingin berkongsi pantun yg ana dpt dr stu sumber... sbg muhasabah dn pendinding diri..


PANTUN UTK ORG COUPLE

Nak Kata Dah Kahwin,

Rasanya Belum Lagi,

Bila Tanya Bila Nak Kahwin,

Entahlah..Tak Tahu Lagi.

Perangai Mengalahkan Orang Dah Kahwin,

Berkepit Sana-Sini,

Padahal Bukan Muhrin,

Ikut Trend Masa Kini.

Heran..Pegang Tangan Tak Takut Dosa Ker,

Berpeluk-Pelukkan Tak Tahu Malu Ker.

Tak Kasihan Mak Bapak Ker,

Hantar Suruh Belajar..Keja Kau Buat Leka.

Nak Kata Tak Belajar Agama,

Kecik-Kecik Mak Bapak Hantar,

Sekarang Nak Salahkan Siapa Kalau Buat Dosa,

Sendiri Bangang Sbb Tak Ikut Apa Yg Diaja.

Belajar Tingggi Sampai Gayat,

Tapi Tak Amal Sepanjang Hayat,

Islam Itu Kan Penyelamat,

Bila Nak Amal..Tunggu Sampai Jadi Mayat?.

Sana-Sini Buat Wayang,

Orang Tengok Naik Bangang,

Itu Belum Lagi Rumput Kat Padang,

Kalau Hidup Sure Kena Terajang.

Dulu Masa Single Okay Jer,

Sekarang Dah Couple Banyak lak Dosa,

Bila Orang Tegur Buat 'Derk' Je,

Apa Kulit Dah Tebal Nak Masuk Neraka?.

Bila Kena Tangkap Khalwat,

Buat Muka Jadi Kelat,

Malu Mengalahkan Ikan Jelawat,

Tambah Muka Penuh Jerawat.

Masa Buat Tak Tahu Malu,

Ikut Sangat Telunjuk Nafsu,

Buat Maksiat Tak Segan Silu,

Sekarang Lagu Mana..Susu Dah Jadi Keju.

Suruh Sembahyang.. Nanti,Nanti,

Boyfriend Telephone Terus Pergi,

Nak Bersyukur Atas Nikmat Allah Tak Reti-Reti,

Boyfriend Yang Bagi Sekutum Bunga Tulah Dipuji-Puji.

Yang Si Mamat Ni Pun Sama,

Suruh Pergi Masjid Nak Bawak Girlfriend Sama,

Mana Taknya Dah Berjanji Hidup Bersama,

Sampai Solat Jumaat Pon Diajak Bersama.

Kesudahannya Hari Jumaat,

Orang Solat Jumaat,

Dia Bershopping Bukan Main Ligat,

Layan Awek Sampai Penat.

Kalau Diri Dah Gatal Sangat,

Kahwin Jer Cepat Lagi Selamat,

Ni Couple Takde Maklamat,

Saja..Suka-Suka Penuhi Syarat.

Orang Couple Dia Ikut Sama,

Tak Sedar Diri Tu Papa Kedana,

Papa Ilmu Papa Agama,

Macam Mana 'BERCINTA CARA ISLAM' Itu Nak Dijana.

Bukan Mengata Bukan Mengumpat,

Siapa Suruh Buat Wayang Tak Bertempat,

Kalau Tak Suka Diri Diumpat,

Jangan Buat Benda Yang Tak Tepat.

Bonceng Sana Bonceng Sini,

Bontot Tertonggek Tak Tahu Malu Plak,

Siap Bangga Tak Terperi,

Dapat Peluk Pinggang Balak.

Balak Kat Depan Mata Melilau,

Awek Kat Belakang Banyaknya Nampak,

Siap Mengurat Muslimah Yang Pergi Surau,

Silap Hari Bulan Sure Kena Sepak.

Awek Pulak Bangang,

Perangai Macam Lalang,

Percayakan Balak Bergalang-Galang,

Yelah..Balak Cover,Belum Pecah Tembelang.

Pegang Sana Pegang Sini,

Tak Takut Ker Susut Nilai,

Kahwin Belum Tentu Lagi,

Kalau Tak Jadi Tak Hilang Ker Permata Bernilai.

Tulah Tuhan Bagi Akal Tak Pakai,

Tuhan Yang Bagi Hati Tak Tahu Menilai,

Diri Sendiri Yang Lalai,

Baik Buruk Pun Tak Tahu Nak Nilai.

Kalau Orang Cakap Marah,

Bila Orang Nasihat Melenting,

"Taulah,Taulah Tak Payah Susah-Susah"

Taulah Senyap Bila Dah Bunting.

La Hari Ini Baru Ingat Tuhan,

Itupun Nasib Baik Ingat,

Menangis Dah Tak Boleh Nak Tahan,

Baru Sekarang Menyesal Bangat.

Nasib Baik Tuhan Tu maha Penyayang,

Itupun Nasib Baik Umur Masih Panjang,

Ada Peluang Nak Mengucap Panjang,

Mintak Ampun,Panjat Doa Memanjang.

Perkara Lepas Jangan Dikenang,

Pintu Taubat Terbuka Luas,

Hidup Bukan Untuk Bersenang-Senang,

Meraih Dan Mencari Redha Allah Yang Maha Luas.


p/s : bru ana sedar rupa2 nye ana ni kaki drama.. huhuuu

wassalam.. :-)

Thursday, 9 December 2010

hari2 yg dilalui... jadi BIBIK...

assalammualaikum....

segala puji bg Allah ats segala nikmat yg dikurniakan... dr sekecil zarah yg x dilihat dgn kaca mata kasar sehingga sebesar alam yg yg tidak terjangkau oleh penglihatan mataku... cewaahhh, ayt x leh blah...hehhe... anyway da lama da x update blog ni, sebab nape erk?? sbb dok kt umah la hihihiii.. a lot of thing to do... dr main2 dgn kucing smpi la gado2 bling brg kat kucing hehee...

cuit sem!!! yyeaaaaahhhhhhh!!!!
sukenye, mestila walaupun kt rumah tu kena than telinga dgr umi bebel tu la ni la, kena panahan petir maut dr kak ngah, jumpa si abg yg kurus bussuk tu, tgk hilmi ys pemalas nk mati je, si adik yg susah nk makan dn si gedik menyampah kt ana sofia... tp itu la namenye keluarga bahagia.. hahahhaa... abuya?? mestila sibok ngan keje dia je hehheee...



sempena maal hijrah ni... ana ingin mengucapkan salam maal hijrah wat sume warga muslimin dn muslimat sama ad yg masih hidup ataupun yg suda meninggal dunia ( ucapan mcm nk wat tahlil lak) akhirnya ana ad kesempatan utk tulis kt blog ni ye..
nk di jadikan cite... mase cuti ni dpt la brseng lenang kt rumah... rupenye kena jadi bibik... wawawawawaaaaaaaa!!!


hahhahaaa.. umi lari dr rumah, so sume keje2 rumah dri masak, basuh baju, cuci kain, jemur kain, angkat kain, lipat kain, kemas kain, sapu rumah bla bla bla lg kene wat... hehhehe betapa gembiranye hati ini hahaaaa... actualy umi blik sabah sbb aduk kt sana x sihat, plan asalnye nk blik stu fmily tp abuya x dpt cuti la beb, keje bertimbun2 sbb skrg kt akher tahun nak wat tu la nak open tu la nak closed tu la da mcm2 lg keje kt ofis tu.. so sbg ank yg sulung tlah memikul tanggungjawab seorag ibu utk mebantu adik2 yg kena tinggal kt rumah wawawawaaaaa...

ok topik bibik hbis, klu bercerita pnjang lak x ckup page kt blog ni nk cite psal isu ana jd bibik.. hehehhee... tp b4 umi blik sabah sempat gak ana relax2 layan drama korea hihiiii... smpi je rumah ana buka laptop tgk "my girlfriend is a gumiho", hehhee best giler citer tu, lagu ost dia pun best sgt, ana komen skit je la ea.. x leh komen pjg2 sebab byk lg nk citer ni...


mule2 tgk mcm x best je.. tp lame2 tgk best lak... x sbar nk tau the nxt epsd stp kali hbs stu2 epsd tu, cume ana btul2 x berkenan part epsd last tu dia bleh lak decide nk kawen dgn dokter haiwan tu... nsb baik x jadi, hihiiii... tp dokter tu hensem wawawaaaa..... at the first ana x de la curious sgt nk tgk drama ni sbb lelaki watak utama tu ana x minat ni, lee sung gi (klu x slah la tu nama dia), b4 ni dia ad gak brlakon dlm brilliant legacy tp ana tgk biasa2 je, x de prasaan pun, tp pas tgk 1st n 2nd epsd trus ana melekat dpn pc hihiii, klu nk tau lbih lanjut tentang drama ni, pegila tgk sndri hehehhee ana kasi 4 bintang...

mase tu kt tgn ana ad 3 drama, ad 'playful kiss' (kim hyun joong brlakon) n 'personal taste' (lee min ho brlakon, alaaa yg hensem tu), ana lbih curious nk tgk palyful kiss sbb ad hyun joong yg hensem hiihihii... tp ana da tau jlan citer dia sbb citer ni di adaptasikan dr manga n anime, so ana da dpt agakla jln citer dia sbb tu ana tgk Gumiho dulu... hehhee nsb baik x myesal... pastu bru ana tgk palyful kiss... hampeh tol, ana kasi 1/2 bintang je... da la perempuan dia x cantek, pastu jalan citer ap2 ntah, ana betul2 x suke perempuan yg berpersonaliti spt itu.. nsb baik ad hyun joong ana tgkla skit2... tp smpi skrg ana x hbs tgk sbb ana da gv up, mympah tgk prempuan mcm tu.. weell ni pandgan ana je.. hrap x de yg trasa hati k...


ana rase anime dia lg best skit 'itazura kiss' walaupun lelaki dia x hensem sgt tp plot crita dia ok skit la... bleh di terima akal... taiwan pun ad wat gak drama yg same ana rase pun ok la compare korean punye hahhahaaaa ana memg x leh trima sori k.... tutup citer playful kiss..
nxt darama yg dlam tgn adlah personal taste.. bg ana ok la.. jln citer ok, memg agak plik skit sbb org slah anggap yg dia tu gay... hihii ok la cite dia.. ana kasi 3 bintang sbb jlan citer dia agk lmbat skit n byk kali ana tertido tgk citer ni.. hiihiihiii tp ap2 pun sume drama ni adlah hepi ending, tu yg penting k...

ok tutup cite... nti smbung lg bercerita k...
cite pasal shinee lak nti, hihiihihihi
(byk la prkataan "k" dlm entri kali ini hihiii)


sblum mengakhiri, kenala muhasabah skit: "ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan, ambillah waktu untuk bermain , itu adalah rahsia dr ms muda yg abadi, ambillah waktu untk brdoa, itu adalah sumber ketenangan, ambillah waktu untk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan, ambillah waktu untk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebhgiaan, ambillah waku untk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan, ambillah waktu untk beramal, itu adalah kunci menuju ke syurga..."

Tuesday, 9 November 2010

kepenatan tnpa batasan


melalui hari2 yg mndatg dengan tabah dn brsemangat... hehehhee
ooppsss menjalani hari yg sgt penat... smlm kua, hr ni kua, esk kua, lusa kua, tulat blik umah...wawwawawwawaa.. adkah ana org popular?? oopppsss sori..
hari ni entri sikit je... sbb kepenatan hehehe

kata2 motivasi hari ni: hendak seribu daya tak nak seribu dalih

wassalam..

Saturday, 6 November 2010

muhasabah hati


membuka lembaran hari2 yg di lalui dgn assalammulaikum...
ternyta hati seseorg itu sukar untuk dilenturkan...
ana lgsung x rase marah, geram ttp sebaliknye kecewa dgn sikapnye spt itu... adkah Allah tlah menutup hatinye?? moga2 Allah still membuka pintu hidayah utknye..


membaiki hati:

Aku semakin menyadari bahwa kebenaran hanya bertumpu pada Allah, Dialah yang Maha Benar, sedang manusia memang tak pernah luput dari kesalahan dan kelemahan, tak ada lagi alasan untuk tidak meminta maaf dan saling memaafakan dengan sesama manusia..

Dialah Allah Yang Maha Sempurna, Dialah yang selalu memberikan yang terbaik untuk diri ini, namun terkadang diri ini tak menyadari itu.

Ketika aku meminta agar jalan dakwah ini dimudahkan, namun Allah memberikanku kesukaran, agar aku semakin kuat dalam melalui jalan dakwah ini... sehingga azzamku semakin tegap dalam jajaran mujahid yang selalu siap memberikan tinta untuk islam, dan agar imanku semakin kokoh untuk meyakini bahwa di setiap kesulitan pasti ada kemudahan... itulah janji Allah yang abadi dalam kitab suci.

RencanaNya adalah yang terbaik untuk hambaNya. Hadapi, hayati dan nikmati sebuah proses dalam jalan dakwah...

Allah tak pernah tidur, Allah tak pernah istirahat pula Allah tak pernah keliru, setiap desah suara kita, setiap aliran nadi kita, Allah Maha Tau segala yang kita perbuat... setiap keringat ini, setiap luka ini, setiap getir ini, Allah Maha Tau segalanya... biarkanlah hanya Allah yang akan menilai seluruh perjuangan, pengorbanan untuk mengukir tinta emas dalam dakwah.

Aku pun terpekur, tak terasa air mata membanjiriku...

Ya Allah ampunkanlah hamba yang penuh noda, tersadar bahwa manusia adalah tempat keliru, tiada daya upaya untuk hamba selain memohon ampunanMu... Hamba sangat yakin Kau Maha Bijaksana menetapkan segala sesuatu, beri hamba kekuatan ya Rabb untuk tetap teguh di jalan dakwah ini, untuk tetap memberikan sedikit cahaya dalam gelapnya gulita, meski hanya melalui senandung... bantu hamba untuk tetap lurus dalam jalan hidayahMu, agar tetap tegar dalam segala godaan, agar tetap terjaga dalam kemerosotan zaman dari nilai agama..ya Allah bimbinglah diriku agar selalu menjadi pembawa kesturi ditengah derasnya pergaulan zaman. Sungguh tiada daya upaya bagi hamba, selain dengan izinMu..

wassalam..

Wednesday, 3 November 2010

besday bash girl

salamualaik..

alhamdulillah pd tanggal 3/11/2010 genapla umo ana 21 thun... hehee ana rase gembira sgt walaupun x de org celebrate... sekadar wish pun da rase brbunga2 hati ni aptah lg klu dpt hadiah... hehehhee suke sgt.... tp ana sndr x tau knp rase gmbira sgt wal hal pd hr trsebut ad exam yg killer hbis la.. hihiii rse nk mngis je hahhaaa... blik cite besday girl td, ana rase suke, senyum je spnjg hari... ngadap laptop buka FB sape yg wish dulu... tgk hnset sape yg mesej dulu.. hahhaha over sgt smpi romate pun pelik tgk ana yg senyum sorg2 pada jam tepat 12.00 am.. hihiiiii... mgkin petanda yg ana da mnginjak ke arah kedewasaan?? atau ketuaan?? tp bile fkir2 blik sebenarnye kite ni lebih dekat dgn ajal kite... semakin brtambah hari dn usia makin dekat la kite dgn tarikh dating wit izrail.... huhuuuu





nk share stu citer ni yg brlaku mase hr besday ana... lgsung x trlintas pun d fikiran bhwa kwn2 ana wat cam ni hehhee... pd hari trsebut ana ad pape exam yg susah la... so ana x la suspect klu kwn2 ana especially my "cliq" klu diorg x ingt ana... tp memg diorg lgsung x endahkn ana walaupun ana ckp kt diorg hr ni besday ana... huuuuhhuuuu... ana x la kecik hati just terasa skit je sbb diorg lgsung x wish lgsung x pndg muke ana.. huhuuu sedih sbb slama ni kami susah seng brsama well kami rapat sbb masing2 blaja kt tpt bru.... tp ana btulkn hati ana blik mgkn stress kot so diorg x nk d ganggu.. ok so ana diam je la... hbs pape petg tu diorg trus hilg... ana cri gak diorg tp cept je diorg jln... ana fkir mgkn diorg ad hal... so mlm tu ana jln2 g blik kwn ana yg lain borak2 tuka2 cite... pastu romate ana hnta mesej ckp dia tkut dok sorg2 la, nmpak mkhluk halus la, rase bdn da lain mcm la... pergghh ats rase t/jwb dn kerisauan yg tinggi dlm diri ana... lntas ana blik brlari ke bilik... ana mncapai knci lalu mbuka pintu... tiba2.... waaahhhh!!!! ana kena siram tepung, bedak n snow pebendda ntah brbuih2 mcm sabun... habis muke ana, bju ana truk d blasah oleh mrka...




ana sgt trkejut.. ap ni??? pastu my 'cliq' n romate nynyi lagu besday... ooohhh rupe2 nye diorg simpan sume n kenakn pd wk2 malam.. x senonoh punye romate, bleh dia komplot skali dgn my 'cliq' hahaaa.... trharu gak wk2 tu.. rupe2 nye diorg saje je brlakon nk ignore ana pd wk2 siang, saje2 diorg nk tgk reaksi ana.. hehhehee malunye da la ana merayu2 kt diorg minta wish besday kt ana.. hehheee... anyway tanx girls sbb celebrate n kasi hadiah.... klu ad awrd utk brlakon memg ana cdgkn name diorg hheheeee... wat suspen je...





muhasabah hari ini : Ibnu Munkadir berkata: “Bagiku nikmat dunia ini hanya ada pada tiga perkara, qiamullail, silaturrahim dan solat berjemaah”. Wahai insan yang beriman,
renungkanlah dirimu agar kamu mengetahui hakikat dirimu sendiri, dengan demikian kamu akan mengenali Pencipta Yang Maha Agung. Berilah penawar dalam jiwa agar ia tetap suci dan tunduk pada Ilahi.

wassalam..

Sunday, 31 October 2010

bencana Indon


apkah petanda akher zaman makin dekat...

klu kita perhatikn sejarah bencana dunia... Malaysia bleh la dikatakn ngra yg selamat... knp yer?? ngra di sekeliling malaysia sentiasa ad bncana.. sbg cth bru2 ni gunung brapi meletop di yogyakarta myebabkn puluhan org meninggal dn neratus yg cedera... dikatakn letusan tersebut setinggi 3 500 meter... bayangknla langit ketika itu gelap walhal hari masih siang... debu menguasai kwsn terdekat sehingga ke Johor, Mlysia...




x lama kemudian.. Indon di gemparkan dengan gempa bumi di barat Pagai Selatan menyebabkn tsunami setinggi 3 meter di beberapa kepulauan dn di catatkn ratusan terbunuh 200 hilang dn lain2 hilg tpt tinggal... penduduk marah dgn krjaan krn x bri amaran awal dn pihak krjaan bri alasan alt trsebut rosak.. bleh trima ke alasan tu?? utk lebih lanjut bleh klik : bencana indon



byk spekulasi yg timbul utk meleraikn kekusutan knp Indonesia x henti2 dr bencana... sama ad dr sudut saintifik atau geologi... tp klu kita lihat dr sudut rohaniah ap yg akn kita lihat?? renung2kn dn slamat beramal...

p/s : sdkt artikel dr utusan mgenai bncana indo

KAMI bukan sahaja dikejutkan dengan kejadian tsunami malah bot yang kami naiki berlanggar dengan bot lain dan kemudian terbakar.

“Dalam keadaan cemas itu kami sangat bernasib baik kerana masih selamat walaupun terpaksa berada di permukaan laut selama berjam-jam,” kata Rob Marino dari Australia, salah seorang mangsa yang terselamat dalam kejadian tsunami yang melanda kepulauan Mentawai, Isnin lepas.

Kejadian tsunami tersebut berlaku akibat gempa bumi berukuran 7.5 pada skala Richter dan berlaku 20 kilometer di bawah dasar laut.

Kejadian gempa itu yang berlaku kira-kira 78 kilometer ke barat Pagai Selatan di kepulauan Mentawai pada pukul 9.42, (10.42 malam waktu Malaysia) telah mencetuskan ombak tsunami setinggi tiga meter yang melanda perkampungan di beberapa buah pulau.

Kejadian gempa ini telah diikuti dengan sekurang-kurangnya 14 gegaran susulan dengan gempa terkuat pad 6.2 skala Richter.

Setakat ini sekurang-kurangnya lebih hampir 500 orang terbunuh sementara 200 lagi masih hilang manakala 200 rumah di 10 buah kampung dan sebuah resort pelancongan popular di kalangan peluncur ombak musnah akibat tsunami.

Menurut saksi, ombak besar telah menghempas bot nelayan dan rumah sebelum dihanyutkan sejauh setengah kilometer ke darat.

Pegawai pengurusan bencana, Harmensyah berkata, tsunami berlaku ketika berpuluh-puluh nelayan berada di laut dan mayat mereka ditemui terapung atau tersadai di pantai.

Pengasas SurfAid International, Dr. Dave Jenkins, pertubuhan kesihatan bukan berasas keuntungan yang mengendalikan pulau itu, menyatakan kemusnahan yang berlaku adalah lebih besar daripada apa yang dilaporkan.

Namun kali ini tindakan pantas telah berjaya mengawal keadaan dari menjadi lebih teruk. Kapal-kapal tentera laut yang sarat dengan ubat-ubatan dan makanan serta helikopter yang membawa pasukan penyelamat telah bergegas ke rangkaian pulau tersebut.

Bagaimanapun ombak bergelora dan cuaca buruk menjejaskan operasi menyelamat, memaksa penduduk kampung mengusahakan perkara keperluan secara sendiri selama hampir dua hari.

Menurut ketua daerah Edison Saleho, disebabkan tidak cukup orang untuk menggali kubur, mayat-mayat mangsa masih bergelimpangan di pantai dan jalan raya manakala nelayan turun ke laut untuk mencari mangsa terselamat.

Harmensyah memberitahu terdapat mayat-mayat mangsa ditemui dalam keadaan bengkak akibat lama ditinggalkan di pantai dan sekitar perairan rangkaian kepulauan Mentawai.

Pegawai bencana pula gagal memasuki kampung-kampung di kepulauan Mentawai, destinasi popular peluncur ombak yang biasanya memakan masa 12 jam perjalanan menggunakan bot.

Selain itu timbul kemarahan orang ramai yang berang berikutan kegagalan sistem amaran awal tsunami berfungsi.

Sistem berkenaan yang bernilai berjuta-juta dolar dan dipasang selepas tragedi tsunami 2004, rosak sebulan yang lalu akibat tidak diselenggara dengan betul.

Meletus

Lebih malang lagi setelah menyaksikan beberapa ramalan dilakukan, akhirnya Gunung Merapi yang menyimpan 1001 misteri akhirnya meletu pada Selasa lepas.

Gunung Merapi yang terletak di Daerah Sleman, Yogyakarta, memulakan letusan pertamanya hanya kira-kira selepas senja.

Sebelum itu gunung berkenaan dilihat mengeluarkan bunyi berderam-derum dan berkeriut selama beberapa jam.

Dua hari kemudian letusan sama berulang, kali kedua dalam tempoh dua hari. Letusan kali ini lebih dahsyat kerana debu panas dihambur lebih tinggi sehingga 3,500 meter.

Setakat ini lebih 30 terbunuh dengan kebanyakan dari mereka melecur 45 hingga 90 peratus dan dilitupi debu gunung berapi.

Hanya dalam tempoh seminggu, dua bencana besar melanda Indonesia, sebuah negara yang sering saja mengejutkan dunia dengan kejadian alam yang menggemparkan.

Ada saja bencana besar yang melanda sama ada tsunami, gempa bumi atau letusan gunung berapi berlaku saban tahun mungkin sebagai dugaan dan ujian dari tuhan terhadap penduduknya.

Pastinya semua kita masih teringat bagaimana ngerinya kejadian tsunami yang melanda Aceh dan mengorbankan ratusan ribu nyawa dan memusnahkan sama sekali bandarnya.

Namun hakikatnya kejadian letusan Gunung Merapi ini merupakan hanya sekelumit kejadian alam memandangkan terdapat 129 gunung berapi yang aktif bertaburan merentasi 17,500 buah pulau di republik ini.

Gunung Merapi setinggi 2,914 meter yang terletak 400 kilometer di timur Jakarta, adalah gunung berapi paling aktif daripada 69 gunung berapi yang mempunyai sejarah letusan di Indonesia.

Semua gunung ini mudah meletus serta dilanda gempa bumi kerana lokasinya yang terletak di dalam kawasan Lingkaran Api Pasifik.

Letusan kali terakhir Gunung Merapi pada Jun 2006 mengorbankan dua orang namun letupan paling banyak meragut nyawa berlaku pada 1930 dengan angka kematian melebihi 1,300 orang.

Bagaimanapun hasil tindakan pantas pihak berkuasa telah menyelamatkan banyak nyawa apabila mengarahkan beribu-ribu penduduk berpindah dari zon bahaya dalam lingkungan 10 kilometer pada Isnin lalu, selepas meningkatkan paras amaran Gunung Merapi kepada merah.

Dikatakan hampir 29,000 orang kini berada di tempat perlindungan sementara di sekitar bandar Yogyakarta namun nasib beribu-ribu lagi penduduk yang enggan berganjak sangat dikhuatiri.

"Kira-kira 6,000 hingga 7,000 penduduk masih berada di kaki Gunung Merapi dalam lingkungan 10 kilometer dari puncak. Kebanyakannya tidak mengambil kisah tentang hal ini malah merasakan gunung berapi itu tidak akan meletus.

"Malah jika meletus sekalipun, mereka berpendapat kediaman mereka tidak akan terjejas," kata jurucakap Agensi Pengurusan Bencana, Priyadi Kardono.

Menarik untuk diperkatakan di sini, selain Gunung Merapi, Indonesia juga mungkin menghadapi ancaman kemungkinan meledaknya beberapa gunung berapi lain seperti Sinabung di Pulau Sumatera dan Anak Krakatau yang terletak di Selat Sunda.

Thursday, 28 October 2010

Best.. tp x suke...



musim peperiksaan.. stdy2, tp knp diri ini mlas stdy?? hidup pnuh kekeliruan...
psanan utk diri sndri... buka buku, pegang pen.. dn stdy... bukannye buka laptop, pegang mouse.. dn lyn fb... ap nk jd???




bru2 ni adk ku yg kurg asam tu tlah brkongsi stu petua utk brjaya dgn haprak kt dunia ni..
trima kaseh byk2 hilmi.. tau la da hbs PMR.. jgn sibok nk kacau org lain je...


pas hbs je paper hr slase hr tu... niat di hati nk relax hbs2... hihiii, pastu tringat pulak adk2 swk....huhuuu sedey pulak.... tringat stp adk2 smbil baring ats katil.. mghadap siling konkrt brwrna putih... tibe2 teringat "human centipede", ap tu?? movie yg uly nk tgk sgt pas fara, fyq n zila beria-ria citer kt kitaorg btapa hebatnye doktor giler tu.... prasaan ingin tahu membuak2 bgitu tinggi skali... lntas ana membuka laptop ingin melihat citer trsebut.. brbekalkn keberanian dalaman diri, ana menekan "mute" di volume utk mngelakkan kejadian yg x diingini brlaku... alhamdulillah ana hbs tgk movie trsebut dlm mase 15 mnt je... hampeh tol la zila n da geng ni, citer mcm tu gak diorg tgk.... hiissyyy x senonoh..

maka utk mghilangkn ingatan trhadap movie trsebut.. ana membuka stu file drama yg brtajuk "Il Ji Mae"... citer yg menarik... plot jalan citer yg sgt best... suka, duka, tawa, sedih... sgt realistik.. tetapi malangnye ending yg bgitu hampeh tlah mybabkn ana skit hati... tp bleh la nk bg 4 bntg.. hehheee... citer action mestila ana suke.... jiwang2 ni x main la.. wat hbs air mate je...
dlm drama ni, membuatkan kite brfikir mcm mane bleh jd mcm ni.. jd mcm tu.... tp, bukannye mgjar cara nk mencuri k... lee jun ki sgt hensem dlm cite ni.. cume rmbut dia skit serabai.... sape yg x minat sejarah di rekemenkn tgk citer ni.. hiiii...




kata- kata bernas hari ni : Tanda Orang Bijaksana Ialah Hatinya Selalu Berniat Suci; Lidahnya Selalu Basah Dengan Zikrullah; Matanya Menangis Kerana Penyesalan (Terhadap Dosa); Sabar Terhadap PerkaraYang Dihadapi Dan Mengutamakan Akhirat Berbanding Dunia.

wassalam....