Penyejuk Jiwa

Wednesday, 2 November 2011

:: Kena Jawab soalan



salamualaik...

lama x update, mcm2 hal berlaku [hrrmm busy je la tu memanjang]...
dgn sedikit mase ni, ana cube yg terbaik ye :-)
disebabkn cousin ana yg x brapa comel tu da utarakn soalan, dn ana pun berminat mcm nk menjawab soklan2 tue :-)



1. Prefer study kat negeri sendiri ke negeri lain kat dalam negara? Sebab?

- of course la kat ngri org, bukan selalu ad chances mcm ni, n dpt juge new xperience walaupun kadg2 org kata stu pembaziran even dlm negara pun ad.. well but on me, its different n mane tau, tibe2 sangkut dgn mat salleh muslim? ad can dpt anak yg kiut2 n cantek molek nti :-)




2. Kalau boleh nak pergi holiday dekat mana?

- hahaa same question, of course over the sea :-) mmm maldives, dubai or venice... kena kawin dgn anak sultan la nmpaknye klu nk pegi tpt2 mcm ni :-)




3. Lagu mana lagi best? Price Tag by Jessi or Tik Tok by Kesha?

- mmm kena cek kt utube ni, both of them x minat coz lagu tu tentg dance n singging only [just my opinion] but if to make choice, ana pilih Price Tag by jessi kot.. sbb lirik dia ok skit la dr tik tok tu~ but for me money is important :-)




4. Minat/kenal artis Korea tak? Kalau ya, siapa yang anda paling minat/kenal?

- klu da peminat fanatik korea, memg x lepas dr soalan ni... eerrmm korea? x la minat sgt tp bleh la lyan, klu kate kenal, rmi yg ana kenal ni [maklumla cousin, adik, jiran tetangga,clasmate, sumer gile korea]~ snsd n suju kot :-)




5. Movie Melayu paling best yang anda pernah tengok? Sebab?

- mmm movie melayu yer, kureng skit la tgk tp byk2 movie, ad stu yg berjaya memukau pandangan, filem Merong Mahawangsa.. ana kagum dgn org malaysia yg mampu wat filem epik spt ini, walaupun ad lg kekurangan tp ok ap, kita da upgrade ke stu stage.. x la asyik2 tgk kt tv citer cintan cintun pastu siter hantu, tahyul semata-mata tu~


7. Sekolah perempuan/lelaki vs sekolah campur. Mana better?

- klu di tanya pd ana mestila sek campur sebab ad lelaki heheeee bleh cuci mate ooppsss tp klu personal dr ana, better sek asing coz performance student lg bgus n bleh kurgkn skit gejala sumbg/maksiat di sek nti, lgpun terbukti kebanyakan pelajar/sek yg top kt malaysia ni dtg dr sek one gender only :-) klu masalah pelajar songsang tu [lesbian/gay] tu memg da terpesong jauh dr akidah tu, kena brainwash blik ni~


8. OK tak kalau parents carikan jodoh? Sebab?

- dependsla.. klu calon suami tu ok, berkenan di hati n ad duit, pintu umah tu dibuka besar2.. maklumla sbg seorg anak, x leh derhaka dgn ibubapa... lgpun ana x kisah dgn pilihan parents, tp klu parent tu da mcm hantu, calon suami tu pun mengalahkan hantu.. lari dari rumah ana nti :-)



9. Saya rasa bangga yang amat sangat apabila......

- dapat menggembirakan ibubapa [aiseh jwpn mase sek dulu] :-)



10. Something yang anda rasa anda sorang je ada, orang lain tak ada?

- byk hehehe slah satu nye overconfident~ klu ckap tu mesti btul je walaupun slah, prnah x korg g jln2 kt mall pki kot, kasut.. full set la pnuh gaye pastu masuk stp kedai mahal2 ty mcm2 konon nk bli brg tu, but the end kuar tgn kosong? prnah x korg jmpe laki hensem o pompuan cantek pastu tegur diorg ckp 'oopps sori, sy ingatkn kwn saye td, muke hampir sama' even though korg x kenal pun b4 ni :-) pernah x korg pura2 nk pengsan dlm bas/ktm sbb nk dptkn tpt duduk?..

11. Kalau gaduh dengan member, apa anda buat untuk berbaik semula?

- blnja dia makan kot.. hehhee x pernah la ad xperience yg gado btul2 dgn membe, tp mase sek dulu ad la hahaaa kecik lg :-)



habis suda jwb soalan ko tu ain... hrrmm nantila ana reply lg 11 soalan yg lain :-)

motivasi diri: Imam Ahmad r.a. dari Ibnu Umar r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “Tiada
suatu haripun, amalan kebaikan padanya mempunyai kelebihan melainkan pada hari-hari 10
Zulhijjah ini, oleh kerana itu perbanyakkanlah padanya tahlil (La Ilaha Illa Allah), takbir (Allah
Akbar) dan tahmid (Alhamdu Lillah).

wassalam..


Monday, 22 August 2011

:: Sedey :-(




salamualaik..

setinggi syukur ke hadrat ilahi dgn limpah kurnianye dpt lagi kite bernafas dn menggunakan nikmat Allah dgn sebaik2nye... hari ni hati gundah gulana, langit diluar pun gelap sekan2 menanti turunnye air dr perut awan utk membasahi bumi, bgtu jua dgn diriku, masih digagahkn senyuman, dikuatkn iman kawal hati agr air mate tidak tumpah membasahi bumi..


apakah mereka tidak memahami perasaan ini? apakah mrk tidak menyedari btp ak teruja menunggu saat ini? andai mrk tidak mengizinkan knp perlu memberi harapan palsu pdku.. adkah mrk tidak yakin bhw ak ini suda bleh berfikir, bleh bezakan mane yg baik mane yg buruk? sesungguhye ak seorg perempuan yg suda bleh menjaga diri sendiri.. bukannye kebebasan yg ku cari tp cume perlukn pengertian dr mrk, bukannye stp hari ak keluar brjumpa manusia di luar sana, hy kali ini, dlm bertahun2 hy kali ini ak ingin menemui mrk yg berkongsi memori dahulu, tp kau menghalangnye..


ak menyedari suasana ketika itu agk tidak sesuai utk perempuan ttp andai mereka berteman didalm gerombolan adkah masih tidak bleh diterima? sekadar berbual dn makan dgn teman lama adkah ianye salah? atau tpt itu yg salah? ak tidk mengerti dan ak masih mencari pengertian.. adkah mrk sekadar mahu ank dare sunti yg tidak keluar umah? mendidik perempuan berfikiran ortodoks? resah gelisah hati ini tatkala menanti keesokkn harinye.. ap yg prlu ku beritahu pd memori terdahulu? kebenaran atau kepalsuan? pembelaan atau kejujuran? hati ini ibarat retak menanti belah, menanti sinar chaya utk mengembalikan keghairahan dlm kehidupan, dimanakah chaya itu?


ak tergapai-gapai dlm mencari kebenaran, mententeramkn hati dgn kesabaran, usah lg kau berkata2 dgn ku andai harapan palsu yg kau brikan, ak hy memendam perasaan krna ku menyedari taraf hidupku, andai ku melawan nerka la jawabnye.. tidak lg ku mahu dgr 'perempuan murahan' atau 'pelacur' keluar dr mulut mrk yg akn menghuris hatiku, biar hy diri ini yang tau hati ini krna ak berpijak ats dunia yg nyata, biarla sekalipun ak dikongkong, dihentam, dipijak-pijak oleh mrka, sesungguhnye tnpa mrk tidak wujud ak ats muke bumi ini :-(


nukilan hamba Allah~

wassalam..


Tuesday, 9 August 2011

:: review DMC



salamualaik...

alhamdulillah, segala puji bg Allah tuhan sekalian alam, tidak terucap dgn lidah ini membicarakan tentang nikmatMU yg tidak putus2 Kau brikan , sedangkan aku? masih lg diulit mimpi2 indah duniawi yg sementara, cuba untuk merungkai belenggu yg menggamit jiwa, mencari cinta suci dan hakiki.. selangkah ku dekat pdMu, seribu langkah Kau dekat pdku, menghitung hari, detik demi detik.. :-(


cinta yg kekal abadi, yes thats rite... cinta hakiki yg perlu dicari :-) spt yg dijanji dlm entri lepas ana akn review tntg movie Dalam Mihrab Cinta.. hhrmm ok la cume ana x brpa berkenan ending tu, ana nk si shamsul nikah dgn sylvie.. tp apkan daya ajal menemui sylvie dulu hhuuhuuuu~ jln citer ni same dlm novel Habiburrahman el-Sirazy tulis ni, well dia jugak pengarahnye so jln citer x la lari sgt.. tp mengikut firasat ana, better bace novel bru rase penghayatan dan nmpak mcm mane si shamsul ni berubah sikit2...


sebelum ana komen movie ni [ceh da mcm pengkritik paul moss], nk story skit la sinopsis movie ni skit, shamsul ni nk blaja agama lbih kat pesantren (sek pondok).. dlm perjalanan dia tlah menolong sorg perempuan ni namanye zizie dr penjhat yg menjadikan zizie ni tebusan.. maka bermulala perkenalan mereka, kebetulan zizie ni ank tok guru kat pesantren tu, so dia pun tolong tunjukkan jln g pesantren kat shamsul ni.. pastu aplg, da syok la si zizie ni dekat shamsul, maklumla terpikat dgn kejujuran dn keberanian shamsul tp hati kena jga, so zizie pun pendamla perasaan tu... shamsul dr awl emmg berniat nak blaja agma, nk tmbah ilmu so dia x de la nk pikir2 pasal perasaan dn hati ni...



aaa yg rambut pnjg tu la si shamsul, maklumla bdk bandar, bru nk blaja ilmu islam... nmpak x lelaki sblah shamsul yg dok main henset tu? itula borhan kwn shamsul, dia ni jahat tau sbb dia jeles zizie rapat dgn shamsul, pastu dia wat fitnah shamsul ni mencuri.. x pasal2 shamsul kena gondol kepala then kena buang dr pesantren, sian tau shamsul ni da la kena blasah truk pastu family dia pun x percaya lg kat shamsul ni, huhuuu mcm org terbuang je shamsul ni... tp zizie percaya shamsul bukan org mcm tu, ke hulu ke hilir dia pujuk ketua pesantren, pujuk family shamsul yg sume ini fitnah dan diminta wat siasatn menyeluruh, tp apakan daye bukti palsu yg kukuh didepan mate menyebabkan zizie hampir putus asa...


shamsul pula hidup dlm buangan keluarga setelah dikhianati sahabatnya sendiri, dgn tiada sesen pun dlm tgn akhirnye dia kalah dgn hasutan syaitan utk mencuba mencuri, akhirnye shamsul ditgkap dn dipenjarakan... dlm penjara shamsul berkawan dgn pencuri2 yg turut ditgkap dn tunggu dibicarakan, ketika inila penjahat2 ini membrikan tips yg sgt berguna b/mane utk menjadi pencuri yg berjaya [hampeh tol diorg tu], brita penangkapan shamsul smpi di telinga family nye, ap lg makin berang la bapak si shamsul tu.. nadia, adik shamsul pegi ke penjara menemui abgnye inginkn penjelasan dan bebaskan abgnye dgn ikat jamin dn janji akn pulg smula ke kluarga...



tp, shamsul lari skali lg krn merasakan tiada kebahagiaan yg dirasakn dlm rumah trsebut, maka dlm kehidupan yg terdesak, tiada lg rase kebergantungan kd Allah swt, lame2 shamsul ni btul2 jd pencuri yg berjaye berbekalkan ilmu yg dia dpt mase kena thn dlm penjara tu, sedih tol waktu ni.. then pd suatu hari dia tlah mencuri dompet sorg perempuan brnama sylvie dn dlm dompet tu ad gambar borhan brsama sylvie, lantas otk shamsul ligat berpusing teringat kembali kenangan pahit difitnah dn dikhianati oeleh borhan ketika di pesantren, lalu shamsul merangka plan utk kenakan blik borhan ni melalui sylvie..



mase ni la syamsul menyamar sbg seorg ust ngajar mengaji di sebuah rumah manakala sylvie pula mengajar tuisyen di rumah yg same, da selalu brjumpa lama2 bertautla hati tu kihkihkihh :-) pd mulanye shamsul x mnygka akn menyamar jd ust, sbb wktu tu shamsul pki kopiah so org di sekeliling percya kt shamsul ni apatah lg beliau prnah blaja di pesantren dulu, lama2 org di sekeliling lantik dia jd imam d masjid, menjadi kepercayaan dlm urusan wang dan akhirnye timbul keinsafan dlm diri, shamsul bermonolog dalaman dia wat maksiat tp jd imam, adkah solat itu diterima? makanye shamsul pun bertaubat.. mulala proses shamsul berdakwah secra umum, memberi kuliah dn tazkirah sehingga digelar mubaligh muda, akhirnye pihak media mengajak shamsul masuk tv sbb tertarik dgn isu2 yg dismpikan oleh ust shamsul ni..


sekarg ni ust shamsul da ad kewangan sendiri, then dia pun pulg blik sume duit yg dia curi tu beserta surat minta maaf (sweetkan) dan bila dia nmpak purse sylvie, dia pun rase bersalah then syamsul pun confess kat sylvie yg dulu dia mencuri, sape yg x bengang bile dpt tau pencuri tu depan mate, tp ats kejujuran dn keikhlasan hati shamsul, sylvie pun maafkan [alaa hati da suke kat shamsul tu sbnarnye] then syamsul pun luahkan prasaan hati ingin meminang sylvie, sylvie pun suke.. sepandai-pndi tupai melompat, akhirnye jatuh juge, borhan akhirnye ditgkap dn fitnah ats shamsul dpt dibersihkan.. ats rase bersalah pihak pesantren jmpa family shamsul minta maaf, tp saygnye ketika itu shamsul da bw diri kuar dr rumah, btp sedih hati parent shamsul mendgr khabarn itu, rse menyesal x suda sbb x prcayakn ank mrk...


zizi (yg pki tudg biru tu) yg kini brase lega sbb fitnah ats shamsul dpt dibersihkan, tp malangnye shamsul tidk ditemui, tidk lame kemudian zizie menonton tv dn nmpak ust shamsul tgh bg ceramah lantas menelefon kluarga shamsul brtahu brita itu, menangis2 tersedu-sedan pertemuan ank branak ini, tidak terkata gembira parent shamsul melihat dia bgitu berjaya dn menjadi insan yg berguna pd masyarakat.... zizi pd mulanye gembira sbb dpt jumpe shamsul tp apbile mendgr khabar syamsul ingin berkahwin rase sedih dan pasrah mgkin blum jodohnye lg.. make bertunangla shamsul dan sylvie ni, mereka mekar dgn kabahagiann yg bertamu di hati masing2 :-)


tetapi, disgkanye panas smpi petg rupe2 nye hujan di tghari, sylvie meninggal dunia sbb eksiden huhuuu innalillah... ibu shamsul tidak sanggup melihat anknye bersedih lalu mencadgkan shamsul menikah dgn zizie, shamsul berdoa dn wat istikharah andai itu jodhnye maka brila petunjuk, dan akhirnye persetujuan dicapai shamsul sedia menikah dgn zizie.. habis :-)

wooohhh... agk pnjg la sinopsis citer ni ye, moral of this story yg ana suke sgt part yg shamsul bertaubat tu, manusia memg tidak lepas akn wat kesilapan tp ingat lpas tu bertaubatla pd Allah bersungguh2 dn berjanji pd diri sndri utk tidak mengulanginya, then kisah cinta shamsul n sylvie ni, sgt sweet sbb sylvie ni cantik hiihiiiii tp mati lak huhuuu, nk wat camne ajal da smpi dan disini dpt lihat bgmana org tersayang menerima takdir ini dgn redha, takdela menangis melampau2 pastu balasan fitnah terhadap borhan, ap yg berlaku pd shamsul akhirnye brlaku pada borhan dimana dia kena buang dr pesantren pastu hilg kepercayaan family, cuma borhan ni sgt jahat orgnye da la wat jhat pastu bile jmpa shamsul yg da berjaye tu dia jeles then nk wat citer tipu lak kat sylvie, nsb baik sylvie ni x caye.. wk2 ni la pecah temberang borhan kat parent dia, dn akhirnye dia ditgkap oleh polis..


dlm filem ni juga ditunjukkan kena pndi pilih kawan, klu kite berkwn dgn pencuri, jd pencurila nti, btulla pepatah arb tu klu berkawan dgn pembuat minyak wangi, akn berbau wangi baju kita... klu dlm bab cintan-cintun yg ditonjolkan dlm movie ni bleh la skit ad unsur2 islamik, bleh lihat dlm watak zizi yg memendam perasaan dn berdoa pd Allah andai jodohnye dgn shamsul berhasil, ttp bile dgr shamsul nk kawin dgn sylvie hati sape yg x frust, tp ap yg menarik zizi kembali bergantung kpd Allah agr jaga hati dia dr sifat2 mazmumah.. hasil berkat kesabaran dan pergantungan kpd yg Maha Esa, akhirnye Allah swt memakbulkan doa zizi utk bertemu jodoh dgn shamsul :-) end of the story..

secra overalnye cite ni ok la, ana bg 4 .2 star..
p/s: agk pnjg entri kali ni :-)

muhasabah diri: Aku tertawa (heran) kepada orang yang mengejar-ngejar (cinta) dunia padahal kematian terus mengincarnya, dan kepada orang yang melalaikan kematian padahal maut tak pernah lalai terhadapnya, dan kepada orang yang tertawa lebar sepenuh mulutnya padahal tidak tahu apakah Tuhannya ridha atau murka terhadapnya. Salman al Farisi (Az Zuhd, Imam Ahmad)



wassalam....


Monday, 8 August 2011

:: Ending jgn merapu



salamulaik...

menempuh hari2 dalam bulan ramadhan dlm limpah rahmat dan kurniaNya yg tdk terkata, syukur alhamdulillah dibri sekali lg nikmat hidup diats muka bumi ini... da hampir seminggu kite berpuasa ye tp ana.... huhuuuu :-( x nk ckp nti org tau ana x posa (oopppsss)...

hari ni nak share perasaan hati, sedey dan geram aarrggghhhhh tidak!!!! ini x bleh jd... hrmmm sabar kn hati control iman...



haaa... dgr ni nk citer, sepanjang minggu lepas ana roun2 la kat utube tu.. dgr ceramah agama [insaf da ni] ramadhan la katakan.. pastu tgn ni pun gatal nk tgk citer2 islamik yg ad kt utube tu... dan hri ni ana selesai menonton drama kitab cinta arahan erma fatimah.. 2 hari ana tgk dn habiskan... disebabkan citer ni la ana panas sgt ni [refer kenyataan di perenggan 2], citer ni best n bleh la than.. ala2 cinta islamik gitu, tp x la islamik sgt sebab bg ana keterlaluan cinta diorg ni.. tp mesej yg disampaikn sgt baik n ana suke sgt :-) yg bg ana panas sbb ending citer ni tergantung aarrgghhhhh!!!! bayangkanla ingtkan da nk kawin da mustika n wali ni, hormon kegembirann dn nervous semakin memuncak, jantung ni x henti2 berdebar2 nk tunggu si wali ni menikah.. suke sgt da bile perkahwinan mustika n irfan cancel, tibe2 stop mcm tu je... peerrhhh berderau darah dlm badan, skit jantung bile habis mcm tu je haaiiishhh :-(



citer ni dilakonkan oleh fazura, cantikkan dia bertudung :-) n mamat indon ni, sori ana x tau sape dia ni.. ana citer skit la sinopsis drama ni ea, mustika seorg gadis biasa yg hy pki tudg ketika g kuliah, then grup tesis mustika ni kena wat research kat aceh indonesia.. kat situla dia terjumpa si wali ni.. yg kuat agama, warak, baik, jujur dan mcm2 lg la sifat mahmudah yg ad... lepastu fazura stat berubah sebab tersentuh dan sedar lpas dgr ceramah agma yg dismpikan oleh wali sendiri... disebabkan perbezaan darjat wali merasa rendah diri manakala mustika menygkakan wali x nk kawan dgn org kaye, sombong la dn mcm2 lg la.. bermula la disitu dimana perasaan suke semakin bercambah dlm diri masing2... ttp masing2 faham dgn tuntutan islam, x bleh bercinta aptah lg berdua2-an dgn bkn muhrim..


konflik dan problem pun timbul, ni la yg ana x suke dlm citer ni, da la complicated menguji hati dan iman masing2 tau huhuuuu... sebelum tu ana kena citer dulu la keadaan di Aceh tu, pemerintahan disana memgamalkan sist hudud, tu yg best tu.. jarg maksiat berlaku, mereka amalkan sejak tsunami 2004 melanda mereka... so ad la sorg minah ni suke kat wali, name dia kartika, disebabkan wali tolak cinta kartika, so dia pun wat fitnah wali, x pasal2 kena tgkap khalwat kartika n wali... tau x a hukuman khalwat: rotan dikhalayak ramai, uusshhh sakit eah... sian wali, disebabkn itu, wali dihalau oleh ayahnye sbb wali kate dia x nk kawin dgn kartika yg fitnah dia sedgkan di x wat pun khalwat itu~ so larila wali ke malaysia...


konflik kedua dimana mustika x dpt lg membendung hatinye, ingin berjumpa wali, ingin meminta maaf ats kekasarannye dulu terbang ke indonesia mencari sebuah kemaafan dr wali ttp ats fitnah kartika yg cemburupd mustika, akhirnya mustika dtgkap khalwat dgn irfan, kawn baik wali.. hhuhuuu sedih tau tgk diorg ni pulak yg kena rotan, jahat tol si kartika tu, rase mcm nk je tumbuk2 muke innocent dia tu, wali pun pulg ke Aceh utk mnjemput mustika blik ats perintah ayh mustika.. terkejut beruk mustika jmpa wali [dlm hati seronok] tp apkan daya, disebabkan fitnah itu irfan dihalau dr rumah dan slagi x kawin dgn mustika x bleh menjejakkan kaki di bumi Aceh.. pehh part ni la yg palg sedih :-( sbb wali dlm dilema antra cinta di hati atau shbatnye yg tlah lama kenal sejak kecil..


demi sahabtnye.. wali melepaskn rase cinta di hati dgn menyuruh mustika kawin dgn irfan huhuu sedih da la ayh mustika paksa kawin dgn irfan, bercelaru otak mustika ni.. dtg lak konflik lain dimana sorg lg perempuan muncul, name dia karmila ank pak imam mustafa yg bri tpt tinggal kat wali ni, aiisshhh x hbs2 dgn org ketiga ni, si karmila ni ad hati dgn wali tp wali tolak sbb dlm hati wali cume ad stu je mustike je hihiii then muncul jugak sorg lg lelaki name dia hhrrmmm ntah da lupe dah, kite assume je la mamat :-) dia ni ad la gak suke-suki dkat mustika ni, walaupun dia tau mustika akn kawin dgn irfan.. sgt putar-belitkan..

tp ap yg ana suke dlm citer ni adlah mesej yg disampaikan, walau dugaan dtg mcm mane skalipun Allah la tpt kite mengadu dn minta kekuatan, stp dugaan itu ad hikmahnye.. dpt gak lihat hukuman hudud tu, walaupun nmpak mcm ad keras skit tp bila dilaksanakan org rmi pun tkut nk wat maksiat... dats y sape2 yg dtg ke Aceh kena pki tudg sbb itu adlah undg2 di sana, dlm citer ni kite bleh nmpak kepercayaan dan kejujuran yg cuba ditonjolkan, akhlak mulia yg menjadi ikutan dan org disekeliling juga akn ikut kearah itu, bleh nmpak pd perubahan karmila bile dia berkwn dgn si wali dn perlu konsisten, tetapkan niat bhwa pghijrahan itu krn Allah bru istiqamah mcm mustika, gara2 brubah kearah kebaikn krn seorg lelaki, nti keikhlasan itu hilg spt karmila dimana dia blik semula diri dia yg lame sbb wali tolak cinta hati dia... nice storyline kan? tp ana plg suke si wali ni, mcm2 dugaan dia dpt, mase mule2 dtg malaysia, dia tetap x putus asa walaupun x sesen pun duit, sntiasa mengimarahkan masjid :-)



part yg ana x suke bile si mustika ni meracau2 nama wali ni, suke sgt, terlalu dlm la cinta si mustika pd wali ni smpi demam2 la, sanggup terbg g indon sane tu nk cari wali.. sepatutnye la kan andai benar kita mencintai dia, tunaikan solat sunat, berdoa andai itula jodoh yg tlah ditentukan, minta pd Allah agr dipertemukan dn dijodohkan dgn kekasih hati, refer balik, kembali kpd agama.. itula yg dituntut sebenarnye jgn smpi cinta hidup pun terabai... then fitnah yg melampau2, dasyat sungguh, btulla firman Allah dlm surah al-Baqarah (sori ayt kebrp x ingt) fitnah itu lbh dasyat dr membunuh akibatnye rmi org sengsara... last skali tentula ending dia yg menyakitkan hati tu, bleh berhenti mcm tu je.. nk tau tgk sendir kt utube, tgn2 dn kaki ni da menggelatar ingtkan dpt hbs rupenye mcm tu je hhhmmmppphhh..



klu tgk drama ni, jln citer dia mcm novel taufiqurahman ni, lbih kurg la nama watak tu lain la tp sinopsis lbih kurg la.. bacala novel ni bru tau penderitaan 2 cinta ini, yusuf dan zulaikha :-) byk da ana merapu, ooppsss menaip hr ni, ye la x dpt bendung kegeraman hati ini, tgh2 syok2 pnuh xcited bleh stop mcm tu je ending die hhuuussshhh.... ok ap2 pun bg ana tiada couple dlm islam, cinta yg diredhai oleh Allah adlah cinta yg berlandaskan akad nikah dn beserta saksi yg mabrur (mm btulke perkataan tu) lpas ni ana akn komen lak movie dlm mihrab cinta n syahadat cinta yg ana bru je selesai tgk.. ap2 pun kita ambil iktibar dn pengajaran dr ap yg kita lihat dan terjemahkan dlm diri berlandaskan hukum syariat...

muhasabah diri: Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah mengatakan~
"Sungguh jika hati telah berasakan manisnya ibadah kepada Allah dan ikhlas kepada-Nya, nescaya ia tidak akan menjumpai hal lain yang lebih manis, indah, nikmat dan baik daripada Allah. Manusia tidak akan meninggalkan sesuatu dicintainya, melainkan selepas memperoleh kekasih lain yang lebih dicintainya. Doa mengundang sikap, rasa fakir dan rendah diri di hadapan Allah. Oleh itu doa adalah salah satu bentuk ibadah yang agung. Ketika kita berada dalam kesempitan, kita bersungguh-sungguh dalam berdoa, berasakan Allah amat dekat mendengarkan rayuan. Mengurus mata dan pandangan.
Pandangan yang berulang-ulang adalah suis penting menyalakan api rindu. Orang yang memandang dengan sepintas lalu jarang berasakan
hati terusik dan jatuh."


wassalam..





Tuesday, 2 August 2011

:: Wonderful part 2


salamualaik..

alhamdulillah, syukur setinggi2 lafaz ana sampaikn pd Ilahi atas nikmat yg x terhingga dr sekecil2 zarah oksigen sehingga sebesar2 galaksi alam ini... lama da x update blog, huuuuhuuu sebulan da, otak pun da tepu mcm2 cerita nk share kat sini.. well, b4 tu kena bg reason dulu lakan nape smi sebulan lbih x update blog ni ka, ehmmm jawpnnye sebab kerja la, kerja yg bertimbun2 smpi lewat mlm pun keje wawaaawaaawaa T.T


mcm ni la keadaan ana, sebulan kot busy coz tpt keje ana ad wat audit, sibuknye dgn dokumen2 yg kena print then, kena susun atur system and maklumat asset hospt yg lbih dr 3000 tu waahhhh!!!! bayangkanla.. byk tu 3000 ok stop here, x perlu lg nk cerite lbih penderitaan ana, mcm mane la agknye nti bila da hbs blaja? msuk ke alam pekerjaan, agk2 nye mcm ni ke suasana kerja? patut la rmi org yg da bekerja slalu merungut ckp alam belajar lg best, hihiii finally i'm udrstnd that meaning...



memandangkan sekarang ni bulan ramadhan, blum lewat lg klu ana nk ucapkan hepi fasting to all muslim n ahlan wa sahlan Ramadhan, satu bulan yg penuh barakah dimana permulaannya satu rahmat, pertengahannya keampunan dan diakhirnya dijauhkan dr azab api neraka... jgn lepaskan ganjaran ini... ana letakkan target utk khatam kan al-quran then solat terawikh penuh this month (of cos la klu girls mesti ad cuti) thats y usha kena double utk backup, thun ni mesti tercapai, gambatte kudasai~



last entri b4 ni tentang xperience ana gi PICC tgk pidato, sori ana lmbat bg info tentang gamba ni, janji kena tetap tunaikan... nmpak x yg pki baju melayu siap tengkolok caler biru tu? tu la dia pemenag, johan pidato antarabangsa bhs melayu... Hilal Ibrahim yeayyyy!!! tahniah diucapkan, beliau dr turki and fluent ckp melayu... i like his style and a lil funny, En Hilal ni pndi gak wat humor mase pidato tu n pndi grab attention from audien... cara dia puji DS Najib dan menaikkan nama Malaysia sgt menarik... sayang ana x rekod..

ap2 pun its a great experience been there, rase nk g lagi walaupun x dpt makan... mase kat sini memg stu adventure la memg sesuai la utk org yg mcm ana, i luv adventure... disebabkan wak2 malam, so dptla lihat scenery malam dr tgkap level 6 PICC (mcm la tinggi sgt), well memg la x tinggi mane pun tp lvl 6 tu kira tinggi ap klu bangunan tu ats bukit, rase mcm kat lvl 16 woooaaa... amazing, subhanaAllah melihat ciptaan Tuhan di malam hari


dr dlm bas, smpi kat PICC magrib

dr level brapa ntah, da x ingat :-)


maka bermulala pengembaraan ana dan kawan2 ana pd malam hari, selesai shj pertandingn tersebut, kitaorg pun keluarla berduyun2, gne eskalator yg byk anak tangganye itu, stu yg ana respect, kontraktor yg bangunkan PICC ni pndi menjimatkan tenga, sbb eskalator tu hy bergerak jika ad org berdiri di situ, klu x de org eskalator tu akn stop.. bleh elakkn pembaziran elektrik, sbb bukannye 24/7 sentiasa ad org kan, klu x rmi org bleh gne lif :-) jd ana and the geng pun berkeliaranla mencari makanan walaupun pengiring kami da bising sruh blik, tp hampeh x de makanan langsung n bila kami ty urusetia diorg x sediakan makanan, WHAT!! sekrg ni jam menunjukkan 11.05 mlm n kami kebulur, nak tunggu bas lagi, jalan lagi kol 1 pg rasenye smpi kampus huhuu...



jadi demi mengubati hati yg duka lara sambil menunggu bas ilusi optik tu yg x smpi2, sempatla kami cuci2 mate tgk laki2 hensem (eceh da start miang la tu) bergamba sana sini, posing mengalahkan model naomi campbell hihiiii.. tibe2 ana ternmpak seseorg, mcm kenal je, nak tegur tp tkut salah org, tp still nak tegur... ana pun branikan diri tegur (klu slah org pura2 la x knal hahahaa) maka bermulala conversation ini :-

ana: assalammulaikum, raidah
rai: w.salam.. emmm, eehhh pipah!!!
ana: hahahaa ingat juga rupenye, x sgka bleh jmpe kt sni... eeiii lain da rai skrg, mkin berseri2, blaja mane skarg?
rai: kat terengganu, udim, eehh pipah pun ap kurgnye,makin cantik skrg...

ok, stop smpi situ je.. point utama nk citer kt sni kawn lama ana ckp ana CANTIK hahha utk sume haters kt luar tu jgn jeles hiiiihiiii :-) memg btul2 terkejut dan gembira sgt sebb dpt jmpa kawn lame, tp sekjp je sbb dia pun nk blik da.. sambung blik citer asal... kitaorg bergamba n guess wat, kitaorg jumpa Dato Jins Shamsuddin, senator dewan ngra tu.. x de la nk bangga pun jumpe dia cume kitaorg terkejut sbb kitaorg bergamba sakan kt keta dia, well keta mahal, keta vip la katakan.. kat sini la kitaorg berposing sakan, maklumla ana ni jakun skit orgnye.. then Dato Jins ni berdehem2 kat blkg kitaorg, ap lg memg terkejut beruk... ana n the geng hy mampu tersengih2 mcm kerang busuk smbil ckp sori, nsb baik dia x mrah, dato just senyum je huuiiii, kurr semangat...


kereta yg menjadi tpt sandaran kitaorg

alaaa... keta da gerak da

bye2 Dato, so kiatorng pun meneruskan lg mission tunggu bas dgn penuh kesabaran.. akhirnya smpi, dan of cosla one of the way x nk rase lapar, tido dlm bas.. buka2 mate smpi suda shah alam, almost 1 am la wk2 tu, then driver bas tu lak wat hal.. dia x nk hanta smpi depan hostel, ap ni pak cik relaxla, chill out.. nak marah2 tgh2 mlm ap kes, pk cik tu x nk hanta kitaorg sbb dia ckp da lbih dr wk2 dia bkrja... ok kitaorg fham tp x perlu nk mencarut, maki hamun kat kitaorg, tolerance la skit.. sume girls dlm bas ni tak kan nk biar jln kaki tgh2 malm blik dlm hostel.. so nk x nk pk cik tu pun hanta jugakla kitaorg tp smpi depn hostel je.. ok la tu dekat skit dgn umah kitaorg... dan, disebabkan pk cik ni mcm x ikhlas je nak wat overtime 2 minit, maka dia telah drive bas tu dgn dasyat skali...


bas pun bleh drift, beterbangan kitaorg dlm bas ni.. fuhhh alhamdulillah selamat smpi, tp rumah ana jauh lagi.... so kitaorg plan jalan kaki smpi gate then singgah kfc lapar ni then naik teksi blik umah... berjalan la kaki kitaorg, dgn pnuh kegagahan kami melangkah, dimalam yg hening dan jam menunjukkan 1.05 am, tibe2 ad keta berhenti kat sblah kitaorg, keluar lembaga menyerupai lelaki mendekati kami, masing2 muke da cuak.. jalan da la gelap, mate da kabur.. nervous bercampur takut, lembaga tu berckap dgn kami' " adik nk g mane?" oohhhh nsb baik pak guard ooppss pegawai keselamatn rupenye, itula 1st time rasa teruje dan bangga dgn pak guard, selalunye ana menyampah kat diorg ni, kejenye asyik nk saman org je hiiihhii tp pak cik guard ni sgt baik, bukan stakat hanta kitaorg smpi dpn kfc tp tolong bukakn pagar n pintu keta skali.. woww sgt gentleman.. smpi je kfc, ap lg balun la mcm2..



fuuhhh bru kenyang, kitaorg call teksi and caj tambg double sbb da lepas 12am huhuuuu... smpi umah dlm kol 3 pg, pehh bdn da pnat... satu mlm yg pnjg pnuh dgn advnture.. walaupun byk cabaran (iyeke) tp hati still hepi sbb bukan sume org ad xperience bgini :-)

motivasi diri: Hati merupakan tempat pandangan Allah, dalam kesibukan menjalani dan membajai ibadah dlm Ramadhan ini jgn lupa utk menjaga hati agak tidak diracuni dan disuntik virus-virus penyakit hati, sekiranya tidak diubati ia akan memakan amal2 kebajikan yg kita lakukan, seperti mana virus meresap dan merosakkan laptop bahkan lebih teruk lagi~


p/s: nak try jd youtubers lak :-)


wassalam..




Monday, 20 June 2011

:: PICC~ wonderful


salamualaik...

ap kabar iman hari ni? setinggi syukur di lafazkan kpd Allah swt kerana di kurniakn nikmat islam dlam nafas bru hari ini :-) dan pujian tidak terhingga, subhanaAllah tatkala melangkah keluar kaki dr rumah, terlihat di langit pelangi ciptaan tuhan.... indah sungguh :-)




cantik tau, double pelangi tu kat langit... baikla hari ni nk share skit je pasal experient amik lesen, hhuuuhuuu sedey dn terkejut, ana GAGAL!! ujian komputer, wawaaaa tiada ku sangka.... itula akibatnye klu x studi dulu, condifen je seng dpt jawab, last2 fail, nsb baik x jauh sgt.. ana dpt 41/50 sedngkn lulus mesti dpt 42/50... issyyy sikit saje lg... then ana pun terpaksa la byr lg skli nk amik lg skali... alhamdulillah lulus juga dgn usha hehheeh dpt 48/50.. waaaaa btapa gembiranye hati ini... pas ni boleh belajar memandu lak, x sabar rasenye...

ok, tersimpang jauh dr topik asal, kembali pd jalan yg benar:





haaa.. ni la yg nk citer sebenrnye, hari tu ana ad pegi menyaksikn pertandingan pidato bahsa melayu piala prdana menteri kt PICC... Putrajaya International Convention Centre... i hd a great xperience here hahhaaaa.... well, mula2 ana ingtkan x nk pegi, then membe ajk... ana pun nk tgk gak bangunan berjuta ringgit yg megah berdiri ats bukit kt putrajaya tu hihiii, selain tu nk tgk gak dgn mate kepala ni unsur2 iluminati kt bangunan tu.. memg nmpak jelas, ok x perlu cite lebih2 kt cni.. nk tau lbih lanjut leh google je :-)



hehhee.. pertandingan tu wat mlm, tp kitaorg bertolak dr kampus pas asar, tp ap yg menarik bas yg kitaorg naik tu besar dn tinggi, klu dr luar mcm bas double decker, dgn penuh ke-xcited-an ana n da geng pun meluru berlari naik bas, konon2 nk dok ats la... mklum la 1st time naik bas mcm ni, tp hampeh, msuk2 je trus naik tangga smpi ats... ehhh!! peliknye nape x nmpak krusi kt tngkat bwh tu... ana trun lg skali, kuar then msuk blik.. sah!! memg ad satu tngkat je, rupe2nye ana kena tipu, ilusi optik semata2.. bas tu memg hebat... then bermula la perjalanan kami, smpi sane da msuk mgrib...



wahhh!! kagumnye ana melihat binaan manusia, dr jauh da dpt lihat picc tu, peehh ana rase byk gak tanh yg di bazirkan, bayangkan la dr pintu gerbang nk ke kaki bukit picc tu pun da 10 minit, nk mendaki dr kaki bukit tu ke pintu masuk tu pun da 10 minit, wow bayangkanla btpa besarnye bgunan itu, bila da msuk dlm tu pun lg WOW!! besar dn cantik, eskalator berduyun2 byk dn tinggi lak tu, nsb baik ad urusetia yg setia menjaga dn menunjuk arah dewan.... klu x sesat la kitaorg dlm tu~ dn ap yg menarik nye, klu entri yg lepas ana citer psal jmpa Dr M, entri kali ni ana jmpa DS Najib dn bininye, x nk citer pjg2 psal diorng ni... sume org da tau hihiii nk citer psal pertandingan tu..




ap ni? sape ni? klu nk tau tunggu entri seterusnye :-)

p/s: tgn da pnat menaip hihiii...

wassalam~




Wednesday, 15 June 2011

:: The Great x-PM


Salamualaik......

waahhh.. lamanye ana x update blog ni huhuuuu maafla ana x de reason yg munasabah, trime kasihla pd shbt2 yg sudi mengingtkn ana pasal kewujudan blog ni :-)

pada mulanye ana ingtkn nk citer la skit pasal kes yg heboh kt malaysia skrg ni? kes ap? kes skmm block website huhuuuu sakit hati bile ana bace artikel tu, x pasal2 hobi ana sbg tukang download citer tegar terbatas huuuuu.... mane taknye file sharing yg ana selalu surf tu kena block wawawawaa... byebye megaupload, fileserve :-(




nila bukti yg tlah diperkukuhkan... thats y ana malas nk cter lebih2 pasal skmm ni, tp ap2 pun ana da jmpa jln penyelesaiannye iatu dgn tukar address dns, nk tau cam ne tgk kt wall fb ana... mls ana nk tulis pjg2 kt sini..tp ana tau ad kebaikan diorg wat cam ni walaupun ana bukannye buka web yg x senonoh tu~ mungkin mereka di ats tu ad agenda trsendiri... tp ad satu yg ana kagum, bila kejadian ni berlaku, rakyat satu malaysia bersatu x kira agama, bangsa.. masing2 membantah perkara ini.... bleh lihat dekat 1M Malaysians Don't Want SKMM Block File Sharing Website...

memang dasyat diorg ni... ok blik main topik, hr ni nk citer pasal Dr Mahathir...well biarpun selalu nmpak kt kaca tv tp bile jumpe real depan mate, tersentuh hati ku... teringat arwah atuk~


hari tu Dr M ni ad datg kat kampus ana bg talk tentang pembinaan ank bangsa dn mcm2 lagila tentang itu tentg ini... ana pegi separuh hari je sbb pg tu ad kelas, ingtkan x nk pegi tp membe da ajk teman dia nk jmpa idola kesayangan, ana pun jwb ok la~ hehhee rase diri ni mcm baik sgt hahaaa~ waktu tu memg rmi, org penuh dewan yg besar tu.... bile Dr M ni jalan kuar sume org berpusu2 nk salam dia huhuuuu, membe ana menangis, terharu dpt salam Dr M waahhh dasyat sungguh mereka ini....





maaf la gamba yg ana amik ni kabur, maklum gne hp je, pastu org rmi tolak2 huhuuuu... nk d jadikan stu citer la kan, ana x tergolong dlm mereka yg berpusu2 nk salam Dr M ni, ana tgk dr jauh je dok tepi mls nk dekat2 org, tapi ap yg amazing kan mase Dr M tu jalan kuar red carpet tu btul2 tepi ana, so ap lagi dr ana sorg je kat port tepi tu.... trus jd 1000 org kat tpt ana brdiri... thats y klu tgk gambatu kedudukn ana kt depan skit hhahaa... pd mulenye ana x nk amik gamba, wat ap nk brgamba dgn x-PM, tp bile tgk sumeorg dok sibuk bergamba, tibe2 tgn ni gatal lak kuarkn hp g amik gamba gak hihiii~

kesimpulannye: its a rare xprience that i will see him live infront of my eyes... walau ap2 pun ana tabik la byk kemajuan yg dia da lakukan utk malaysia selama dia menjadi menteri huhuu~

muhasabah diri:Empat jenis kegelapan dan empat jenis cahaya: Kegelapan berbentuk keraguan kepada cahaya keyakinan., Kegelapan bidaah kepada cahaya sunnah., Kegelapan kesesatan kepada cahaya petunjuk., Kegelapan kufur kepada cahaya iman.


wassalam...


Thursday, 21 April 2011

:: exam ;p


salamualaik..

lama tidak menjengah ke laman sesawang ni... rase rindu pula utk taip byk2, a lot of story 2 tell here... tp apkan daya, mase amat mencemburui ana huhuuuuu :-(



entri hari ni ringkas je... sempena minggu exam ni ana just nk wish wat yg terbaik utk peperiksaan ni... ana minta maaf sgt2 kt adik2 swk huhuuuu lama x menjengah khabar mereka... maafkn akk sbb sibok dgn projek~ insyaAllah entri akn datg ana kan cite ap yg sebulan ana lakukan :-)

'sesungguhnya Allah tidak mengubah nasib kaum itu slagi mrk tidk mngubah nsb mrk sendiri' - moral of the value is: take it as a challenge to improve ourself, berubah ke arah lebih baik

wassalam..