Penyejuk Jiwa

Monday, 8 August 2011

:: Ending jgn merapu



salamulaik...

menempuh hari2 dalam bulan ramadhan dlm limpah rahmat dan kurniaNya yg tdk terkata, syukur alhamdulillah dibri sekali lg nikmat hidup diats muka bumi ini... da hampir seminggu kite berpuasa ye tp ana.... huhuuuu :-( x nk ckp nti org tau ana x posa (oopppsss)...

hari ni nak share perasaan hati, sedey dan geram aarrggghhhhh tidak!!!! ini x bleh jd... hrmmm sabar kn hati control iman...



haaa... dgr ni nk citer, sepanjang minggu lepas ana roun2 la kat utube tu.. dgr ceramah agama [insaf da ni] ramadhan la katakan.. pastu tgn ni pun gatal nk tgk citer2 islamik yg ad kt utube tu... dan hri ni ana selesai menonton drama kitab cinta arahan erma fatimah.. 2 hari ana tgk dn habiskan... disebabkan citer ni la ana panas sgt ni [refer kenyataan di perenggan 2], citer ni best n bleh la than.. ala2 cinta islamik gitu, tp x la islamik sgt sebab bg ana keterlaluan cinta diorg ni.. tp mesej yg disampaikn sgt baik n ana suke sgt :-) yg bg ana panas sbb ending citer ni tergantung aarrgghhhhh!!!! bayangkanla ingtkan da nk kawin da mustika n wali ni, hormon kegembirann dn nervous semakin memuncak, jantung ni x henti2 berdebar2 nk tunggu si wali ni menikah.. suke sgt da bile perkahwinan mustika n irfan cancel, tibe2 stop mcm tu je... peerrhhh berderau darah dlm badan, skit jantung bile habis mcm tu je haaiiishhh :-(



citer ni dilakonkan oleh fazura, cantikkan dia bertudung :-) n mamat indon ni, sori ana x tau sape dia ni.. ana citer skit la sinopsis drama ni ea, mustika seorg gadis biasa yg hy pki tudg ketika g kuliah, then grup tesis mustika ni kena wat research kat aceh indonesia.. kat situla dia terjumpa si wali ni.. yg kuat agama, warak, baik, jujur dan mcm2 lg la sifat mahmudah yg ad... lepastu fazura stat berubah sebab tersentuh dan sedar lpas dgr ceramah agma yg dismpikan oleh wali sendiri... disebabkan perbezaan darjat wali merasa rendah diri manakala mustika menygkakan wali x nk kawan dgn org kaye, sombong la dn mcm2 lg la.. bermula la disitu dimana perasaan suke semakin bercambah dlm diri masing2... ttp masing2 faham dgn tuntutan islam, x bleh bercinta aptah lg berdua2-an dgn bkn muhrim..


konflik dan problem pun timbul, ni la yg ana x suke dlm citer ni, da la complicated menguji hati dan iman masing2 tau huhuuuu... sebelum tu ana kena citer dulu la keadaan di Aceh tu, pemerintahan disana memgamalkan sist hudud, tu yg best tu.. jarg maksiat berlaku, mereka amalkan sejak tsunami 2004 melanda mereka... so ad la sorg minah ni suke kat wali, name dia kartika, disebabkan wali tolak cinta kartika, so dia pun wat fitnah wali, x pasal2 kena tgkap khalwat kartika n wali... tau x a hukuman khalwat: rotan dikhalayak ramai, uusshhh sakit eah... sian wali, disebabkn itu, wali dihalau oleh ayahnye sbb wali kate dia x nk kawin dgn kartika yg fitnah dia sedgkan di x wat pun khalwat itu~ so larila wali ke malaysia...


konflik kedua dimana mustika x dpt lg membendung hatinye, ingin berjumpa wali, ingin meminta maaf ats kekasarannye dulu terbang ke indonesia mencari sebuah kemaafan dr wali ttp ats fitnah kartika yg cemburupd mustika, akhirnya mustika dtgkap khalwat dgn irfan, kawn baik wali.. hhuhuuu sedih tau tgk diorg ni pulak yg kena rotan, jahat tol si kartika tu, rase mcm nk je tumbuk2 muke innocent dia tu, wali pun pulg ke Aceh utk mnjemput mustika blik ats perintah ayh mustika.. terkejut beruk mustika jmpa wali [dlm hati seronok] tp apkan daya, disebabkan fitnah itu irfan dihalau dr rumah dan slagi x kawin dgn mustika x bleh menjejakkan kaki di bumi Aceh.. pehh part ni la yg palg sedih :-( sbb wali dlm dilema antra cinta di hati atau shbatnye yg tlah lama kenal sejak kecil..


demi sahabtnye.. wali melepaskn rase cinta di hati dgn menyuruh mustika kawin dgn irfan huhuu sedih da la ayh mustika paksa kawin dgn irfan, bercelaru otak mustika ni.. dtg lak konflik lain dimana sorg lg perempuan muncul, name dia karmila ank pak imam mustafa yg bri tpt tinggal kat wali ni, aiisshhh x hbs2 dgn org ketiga ni, si karmila ni ad hati dgn wali tp wali tolak sbb dlm hati wali cume ad stu je mustike je hihiii then muncul jugak sorg lg lelaki name dia hhrrmmm ntah da lupe dah, kite assume je la mamat :-) dia ni ad la gak suke-suki dkat mustika ni, walaupun dia tau mustika akn kawin dgn irfan.. sgt putar-belitkan..

tp ap yg ana suke dlm citer ni adlah mesej yg disampaikan, walau dugaan dtg mcm mane skalipun Allah la tpt kite mengadu dn minta kekuatan, stp dugaan itu ad hikmahnye.. dpt gak lihat hukuman hudud tu, walaupun nmpak mcm ad keras skit tp bila dilaksanakan org rmi pun tkut nk wat maksiat... dats y sape2 yg dtg ke Aceh kena pki tudg sbb itu adlah undg2 di sana, dlm citer ni kite bleh nmpak kepercayaan dan kejujuran yg cuba ditonjolkan, akhlak mulia yg menjadi ikutan dan org disekeliling juga akn ikut kearah itu, bleh nmpak pd perubahan karmila bile dia berkwn dgn si wali dn perlu konsisten, tetapkan niat bhwa pghijrahan itu krn Allah bru istiqamah mcm mustika, gara2 brubah kearah kebaikn krn seorg lelaki, nti keikhlasan itu hilg spt karmila dimana dia blik semula diri dia yg lame sbb wali tolak cinta hati dia... nice storyline kan? tp ana plg suke si wali ni, mcm2 dugaan dia dpt, mase mule2 dtg malaysia, dia tetap x putus asa walaupun x sesen pun duit, sntiasa mengimarahkan masjid :-)



part yg ana x suke bile si mustika ni meracau2 nama wali ni, suke sgt, terlalu dlm la cinta si mustika pd wali ni smpi demam2 la, sanggup terbg g indon sane tu nk cari wali.. sepatutnye la kan andai benar kita mencintai dia, tunaikan solat sunat, berdoa andai itula jodoh yg tlah ditentukan, minta pd Allah agr dipertemukan dn dijodohkan dgn kekasih hati, refer balik, kembali kpd agama.. itula yg dituntut sebenarnye jgn smpi cinta hidup pun terabai... then fitnah yg melampau2, dasyat sungguh, btulla firman Allah dlm surah al-Baqarah (sori ayt kebrp x ingt) fitnah itu lbh dasyat dr membunuh akibatnye rmi org sengsara... last skali tentula ending dia yg menyakitkan hati tu, bleh berhenti mcm tu je.. nk tau tgk sendir kt utube, tgn2 dn kaki ni da menggelatar ingtkan dpt hbs rupenye mcm tu je hhhmmmppphhh..



klu tgk drama ni, jln citer dia mcm novel taufiqurahman ni, lbih kurg la nama watak tu lain la tp sinopsis lbih kurg la.. bacala novel ni bru tau penderitaan 2 cinta ini, yusuf dan zulaikha :-) byk da ana merapu, ooppsss menaip hr ni, ye la x dpt bendung kegeraman hati ini, tgh2 syok2 pnuh xcited bleh stop mcm tu je ending die hhuuussshhh.... ok ap2 pun bg ana tiada couple dlm islam, cinta yg diredhai oleh Allah adlah cinta yg berlandaskan akad nikah dn beserta saksi yg mabrur (mm btulke perkataan tu) lpas ni ana akn komen lak movie dlm mihrab cinta n syahadat cinta yg ana bru je selesai tgk.. ap2 pun kita ambil iktibar dn pengajaran dr ap yg kita lihat dan terjemahkan dlm diri berlandaskan hukum syariat...

muhasabah diri: Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah mengatakan~
"Sungguh jika hati telah berasakan manisnya ibadah kepada Allah dan ikhlas kepada-Nya, nescaya ia tidak akan menjumpai hal lain yang lebih manis, indah, nikmat dan baik daripada Allah. Manusia tidak akan meninggalkan sesuatu dicintainya, melainkan selepas memperoleh kekasih lain yang lebih dicintainya. Doa mengundang sikap, rasa fakir dan rendah diri di hadapan Allah. Oleh itu doa adalah salah satu bentuk ibadah yang agung. Ketika kita berada dalam kesempitan, kita bersungguh-sungguh dalam berdoa, berasakan Allah amat dekat mendengarkan rayuan. Mengurus mata dan pandangan.
Pandangan yang berulang-ulang adalah suis penting menyalakan api rindu. Orang yang memandang dengan sepintas lalu jarang berasakan
hati terusik dan jatuh."


wassalam..





2 comments:

  1. Suryana Sutarzi8 August 2011 at 08:34

    wow!!
    hehe~
    terima kasih!

    ReplyDelete
  2. kitab cinta ibrahim dan sarah pn best gk..

    ReplyDelete